Oglasi

Austrija uvodi strožije kazne za zločine protiv žena

Posljednje statistike o kriminalu, one iz 2017, pokazuju da broj slučajeva i nasilnih zločina u toj alpskoj državi pada.
Austrija ima jednu od najnižih stopa ubistava u Evropskoj unijiEPA

Austrijska desna vlada u srijedu je najavila strožije kazne za nasilne zločine, naročito nad ženama, upozoravajući na nedavni niz slučajeva za koje se sumnjiče stranci, prenose agencije.

Vladajuća koalicija konzervativaca i krajnje desnice došla je na vlast u trenutku migrantske krize u Evropi, s obećanjima o spječavanju još jednog vala migracija. Austrija je samo u 2015. primila broj migranata koji odgovara jedan posto populacije, većinom s Bliskog istoka i iz Afganistana.

Posljednje statistike o kriminalu, one iz 2017, pokazuju da broj slučajeva i nasilnih zločina u toj alpskoj državi pada.

Austrija ima jednu od najnižih stopa ubistava u Evropskoj uniji.

Osam slučajeva ubistava

No, tabloidi i Vlada osam slučajeva nepovezanih ubistava žena ove godine, za koje policija vjeruje da su ih počinili migranti, prikazuju kao neprihvatljiv porast nasilja.

"Na početku ove godine vidjeli smo da je državu pogodio gotovo jeziv niz ubistava", rekao je ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl iz redova krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) na konferenciji za medije, na kojoj je predstavio nove mjere.

"Primjećujemo da veoma, veoma često ljudi koji su uključeni u ove nasilne zločine nisu iz Austrije nego iz drugih država i kultura", dodao je on na konferenciji na kojoj su učestvovali i premijer Sebastian Kurz i ostali ministri.

Paket mjera koji nije usmjeren samo na strance podiže minimalnu kaznu za silovanje te kriminalizira žensko obrezivanje.

Oduzimanje dozvola i deportacije

Na paketu se radilo mjesecima nakon obećanja koalicije da će postrožiti kazne za seksualno zlostavljanje i nasilne zločine.

No, Kicklove riječi posljednje su u nizu komentara u kojima vlada spominje imigraciju u kontekstu kriminala, ali ne istakavši jasno da jedno uzrokuje drugo.

Osumnjičeni u posljednjem slučaju ubistva, u utorak navečer u Beču, državljanin je Bosne i Hercegovine. 

Kickl i Kurz prošlog mjeseca naglasili su da istražuju mogu li pravno povećati broj prekršaja zbog kojih se migrantima može oduzeti dozvola za boravak i zbog kojih mogu biti deportirani.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.