Austrija: Uhapšeni neonacisti i anarhisti koji ne priznaju vlast

Pokret ima gotovo 1.000 članova u Austriji (EPA)

Dvadeset šest osoba za koje se sumnja da su pripremale napade uhapšeno je u Austriji u okviru akcije protiv “protivdržavnog” pokreta koji ne priznaje nikakvu službenu vlast i koji Beč ocjenjuje zabrinjavajućim.

Te osobe koje se smatraju “osporavateljima države” optužene su da su stvorile svoju ilegalnu “državu”, u ime koje su planirale, između ostalog, “hapšenja” i “suđenja” zastupnicima, sudijama i zaposlenicima banaka, dodaje državno tužilaštvo u Grazu nakon te operacije u kojoj je učestvovalo više od 450 policajaca.

Pokret koji okuplja anarhiste, neonaciste i osobe koje prihvataju ezoterijska vjerovanja posljednjih se mjeseci širi njemačkim govornim područjem. Ima gotovo 1.000 članova u Austriji, objavila je Vlada.

“Ne možemo trpjeti da ljudi u Austriji krše zakon i teroriziraju vlasti”, istaknuo je ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka.

Pokret u Njemačkoj

Uhapšene osobe odgovarat će zbog “pripadnosti protivdržavnoj organizaciji”, “suprotstavljanja državnim vlastima”, prisile, prijetnji, iznude i prevare”, navodi državno tužilaštvo.

U susjednoj Njemačkoj dvojica “građana Reicha” (Reichbuerger), pokreta sličnog organizaciji Staatenbund Oesterreich (Savez austrijskih zemalja), pucala su u oktobru 2016. na policajce i ubila jednog od njih.

Izvor: Agencije