Austrija suočena sa novim valom izbjeglica

Skoro 5.000 izbjeglica tokom dana je stiglo u Nikelsdorf (EPA)

Austrija je od subote suočena sa velikim valom izbjeglica, koji je pristigao iz Mađarske. Prema podacima policije, do večeri je mađarsko-austrijski prijelaz Nikelsdorf prešlo oko 6.600 izbjeglica, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik policije Helmut Marban rekao je ranije da austrijske vlasti računaju da će u noći sa subote na nedjelju pristići još između 3.000 i 5.000 izbjeglica.

Njih skoro 5.000, koje su u subotu, tokom dana, pristigli u Nikelsdorf vanrednim vozovima i autobusima, prebačeni su sa graničnog prijelaza.

Austrija je na ruti izbjeglica koji u Evropsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice i, bježeći u sve većem broju od sukoba u domovini, pokušavaju se domoći Njemačke i skandinavskih zemalja.

Dostojanstven doček

Proteklih dana, Austrija je prihvatila jedan broj izbjeglica i priredila im dostojanstven doček.

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz je prošle sedmice, povodom masovnog dolaska izbjeglica iz Mađarske u Austriju, podsjetio da je i dalje na snazi Dublinski sporazum i naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

“Nadam se da će uslijediti buđenje, jer ovako više ne može”, poručio je austrijski šef diplomatije.

Kurz smatra da broj izbjeglica koji dolazi iz Mađarske u Austriju neće ostati na 3.000, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbjegličkoj krizi.

Marš solidarnosti

Inače, u Beču su večeras, kao i u mnogim drugima evropskim gradovima, održane demonstracije solidarnosti sa izbjeglicama.

Blizu 1.500 ljudi okupilo se na bečkoj željezničkoj stanici Westbahnhof, odakle su marširali do Centra za pritvaranje izbjeglica pred protjerivanje.

Izvor: Agencije