Austrija: Stav spram Turske ostaje isti

Johannes Hahn
Johannse Hahn nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Srbije i Kosova (AP)

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije istaknulo je, povodom izjašnjavanja europskog povjerenika Johannesa Hahna za otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima EU-a s Turskom, da se stav službenog Beča nije promijenio.

“Pitanje otvaranja daljnjih poglavlja se trenutačno ne postavlja. Austrijski stav, da smo protiv otvaranja poglavlja, se nije promijenio”, naglašavaju iz Ministarstva, kako prenosi Tanjug.

Hahn se u petak u Ankari izjasnio za proširenje pristupnih pregovora te zemlje s EU. Konkretno je predložio da se otvore poglavlja 23 i 24.

Austrija, međutim, želi prekid pristupnih pregovora s Turskom i njezin politički vrh je najavio s tim u vezi inzistiranje u Uniji, kao i veto na otvaranje poglavlja.

U proteklih nekoliko tjedana odnosi između Turske i Austrije su napeti i jedan od austrijskih dužnosnika izjavio je da se Ankara kreće prema diktaturi, a drugi dužnosnici su pozvali na prekid razgovora o članstvu u Europskoj uniji.

Kern: Demokratski i ekonomski deficiti

Austrijski kancelar Christian Kern početkom kolovoza je izjavio da će među europskim šefovima vlada započeti razgovor o prekidu pregovora s Turskom o pristupu Europskoj uniji zbog demokratskih i ekonomskih deficita.

Europski čelnici izrazili su zabrinutost zbog “udara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na osumnjičene disidente nakon neuspjelog puča”, ističući njegovu ideju o uvođenju smrtne kazne kao ‘crvenu liniju’ zabrane ulaska u Uniju.

Kern je u razgovoru za austrijsku radioteleviziju ORF kazao da demokratski standardi u Turskoj nisu dovoljni da opravdaju ulazak u Europsku uniju, ali i da je ekonomsko pitanje jednako važno s obzirom da je turska ekonomija ispod europskog prosjeka.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također, sredinom srpnja, poručila turskom predsjedniku da se država koju vodi ne može pridružiti Europskoj uniji ako ponovno uvede smrtnu kaznu.

Na ove najave odgovorio je tada turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu rekavši kako “Turska nikad neće odustati od postignuća građanske demokracije i vladavine prava”.

Izvor: Agencije