Austrija se ne povlači iz Sjevernog toka 2

Plin, Plinovod, Sjeverni tok 2
'Sjeverni tok 2' proširenje je plinovoda kojim se ruski prirodni plin prevozi do Njemačke ispod Baltičkog mora (EPA)

Austrijska naftna kompanija OMV neće se povući iz projekta ruskog plinovoda Sjeverni tok 2, unatoč američkim prijetnjama sankcijama, izjavio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen na sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji je pozdravio rusko-austrijski trgovinski rast veći od 40 posto u godinu dana.

“Vjerujem da OMV nema ni najmanju nakanu izaći iz Sjevernog toka 2”, rekao je Van der Bellen na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Sjeverni tok 2”, koji se gradi, proširenje je plinovoda kojim se ruski prirodni plin prevozi izravno do Njemačke ispod Baltičkog mora.

Sjedinjene Američke Države smatraju da taj projekt potkopava energetsku sigurnost Europske unije, a Ukrajina tvrdi da plinovod kojim Rusija zaobilazi susjedne tranzitne zemlje potkopava napore EU-a da pritisne Rusiju da okonča sukob u istočnoj Ukrajini.

Udvostručenje kapaciteta ‘Sjevernog toka 1’

Trgovina između Rusije i Austrije prošle je godine narasla 42 posto, rekao je Putin, prema transkriptu sastanka koji je objavio Kremlj.

Austrija je jedna od nekoliko članica EU-a koja je zadnjih godina održavala tradicionalno srdačne odnose s Rusijom, unatoč krizi u Ukrajini.

Projekt “Sjeverni tok 2” podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Novi plinovod treba omogućiti udvostručenje kapaciteta “Sjevernog toka 1”, kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku i trebao bi biti izgrađen ove godine.

Kritičari tvrde da plinovod povećava europsku ovisnost od Rusije, a zagovornici naglašavaju potrebu za sigurnom opskrbom energentima dok je proizvodnja plina u opadanju u EU.

Uvjetno ga podržava Francuska, a Baltičke zemlje i Poljska ga jako kritiziraju.

Kompromis u Briselu i američke kritike

Američki predsjednik Donald Trump je kritizirao prošle godine projekt na summitu NATO-a, kazavši da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve, na što je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas odgovorio kako svi argumenti američkog lidera nemaju veze s istinom i kako Njemačka ni na koji način nije ovisna o Rusiji.

Washington, također, želi prodavati više svog tekućeg plina Europi.

Države članice EU usuglasile su se ranije o kompromisu s Europskim parlamentom i Europskom komisijom u vezi s reguliranjem plinovoda “Sjeverni tok 2” između Rusije i Njemačke.

Operater plinovoda može očekivati dodatnu regulativu, ali projekt predvođen ruskim državnim koncernom Gazpromom nije ugrožen.

Izvor: Agencije