Oglasi

Austrija produžila mandat vojnicima u inozemstvu

Mandat pripadnicima oružanih snaga produžen je za učešće u misijama na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Libanu.
Prema odluci Vlade, u misiju na Kosovu može biti upućeno do 600 vojnika, a u Bosnu i Hercegovinu do 400EPA

Vlada Austrije produžila je mandat austrijskim vojnicima u međunarodnim mirovnim misijama u inozemstvu do kraja sljedeće godine, tako i onima na Balkanu.

Mandat je produžen za učešće u misijama na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i Libanu, tri u kojima je veliko prisustvo austrijske vojske.

Trenutno se, prema podacima Ministarstva odbrane, nalazi 430 austrijskih vojnika na Kosovu u misiji KFOR-a, oko 300 u misiji EU-Althea u Bosni i Hercegovini, kao i 175 vojnika u misiji UNIFIL u Libanu.

Prema odluci Vlade, u misiju na Kosovu može biti upućeno do 600 vojnika, a u Bosnu i Hercegovinu do 400.

Maksimalno povećanje 250 vojnika

U slučaju potrebe, kontingent austrijske vojske može biti uvećan za daljnjih do 250 vojnika.

Prema odluci Vlade, produžen je mandat i pripadnicima u mirovnoj misiji na Kipru, gdje je Austrija zastupljena do osam pripadnika, kao i u misiji za stabilizaciju u Maliju - MINUSMA, gdje je određeno do 15 vojnika.

Također je produžen mandat pripadnicima austrijske vojske u posmatračkoj misiji OESC-a u Ukrajini, gdje je raspoređeno do 20 vojnika.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.