Oglasi

Austrija poziva na zabranu nuklearnog oružja

Austrija je u UN-u pozvala na zabranu nuklearnog oružja, tvrdi da u ovom trenutku za to ima podršku 159 zemalja.
Sve zemlje dijele odgovornost za sprječavanje širenja nuklearnog oružja, kazao je KurzEPA - Arhiva

Austrija je u Ujedinjenim narodima pozvala na zabranu nuklearnog oružja zbog njegovog katastrofalnog humanitarnog efekta, ističući da u ovom trenutku za to ima podršku 159 zemalja.

Govoreći na konferenciji o neširenju nuklearnog naoružanja, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz je u utorak istakao kako je "jedina garancija da nuklearno oružje neće više nikada biti korišteno njegova totalna eliminacija", prenosi Reuters.

Kurz je ovaj stav svoje zemlje iznio pred predstavnicima 191 države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) iz 1970. godine, naglašavajući kako sve zemlje svijeta dijele odgovornost za sprečavanje širenja nuklearnog oružja, prenosi Tanjug.

Austrijska inicijativa ipak nema podršku među državama potpisnicama NPT koje posjeduju nuklearno oružje - stalnim članicama Vijeća sigurnosti koje imaju pravo veta (Sjedinjene Američke Države, Britaniji, Francuska, Rusija i Kina) i među državama iz NATO - koji osiguravaju neku vrstu sigurnog "nuklearnog kišobrana" svojim članicama.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i nuklearnih sila potpisale su NPT, iako se u njemu pozivaju da smanje a jednog dana i eliminaciju svog nuklearnog arsenala.

Nedovoljni koraci

Zemlje koje nisu nuklearne sile tvrde da je u proteklom periodu bilo suviše malo koraka u pravcu nuklearnog razoružanja.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je jučer zatražio od zemalja koje posjeduju nuklearno oružje da odustanu od planova o modernizaciji svog arsenala.

Zapadne zemlje optužuju Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje pod plaštom civilnog nuklearnog programa, ali Teheran tvrdi da je njegov atomski program u potpunosti miroljubiv - usmjeren na proizvodnju električne energije i medicinske potrebe.

U toku su pregovori između šest svjetskih sila i Irana o smanjenju nuklearne aktivnosti te zemlje u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu.

Četiri zemlje za koje se pretpostavlja da raspolažu nuklearnim oružjem - Izrael, Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja - nisu na listi zemalja koje podržavaju austrijsku inicijativu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.