Austrija: Počinje sastanak Bilderberg grupe

Rasprave će se voditi u izoliranom luksuznom hotelu u blizini tirolskog odmarališta Seefelda (Getty Images)

Potencijalno dugoročne posljedice aktualne situacije u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Iranu i Rusiji te svjetski ekonomski trendovi bit će glavne teme sastanka moćne Bilderbeške skupine, na sastanku koji u četvrtak počinje u austrijskim Alpama.

Oko 140 svjetskih moćnika, političara, znanstvenika i biznismena okupit će se na trodnevnim raspravama iza zatvorenih vrata u izoliranom luksuznom hotelu u blizini tirolskog odmarališta Seefelda.

Među sudionicima su britanski ministar financija George Osborne, čija će Vlada dopustiti građanima da odluče hoće li ostati u Europskoj uniji, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, šef Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen i bivši američki državni tajnik Henry Kissinger.

Percepcija tajnog kruga moći

Bit će tamo i austrijski predsjednik Heinz Fischer, kao i belgijski i nizozemski premijeri Charles Michel i Mark Rutte, prenosi Hina. 

Na skupu se očekuju i vodeći ljudi Deutsche Banke, naftne kompanije BP, francuske osiguravateljske kuće Axa i američkog BlackRocka.

Nazvana po nizozemskom hotelu u kojem je osnovana 1954. godine, Bilderberška skupina sastaje se najmanje jednom godišnje kako bi raspravljala o globalnim pitanjima.

Sudionicima je dopušteno da javno govore o sastancima, ali ne i o sadržaju, što pridonosi percepciji organizacije kao tajnog kruga moći.

Izvor: Agencije