Austrija plaća vakcinu građanima koji je žele

Vakcinacija bi, prema ranijim najavama, trebala krenuti krajem godine (EPA)

Austrijska država preuzet će troškove vakcinacije stanovništva protiv korona virusa, najavilo je Ministarstvo zdravlja ove države, prenosi agencija Tanjug.

Svako ko želi da se vakciniše treba dobiti tu mogućnost, ističe se u saopćenju.

„To znači konkretno da će država preuzeti troškove vakcine“, podvlači Ministarstvo.

Vakcinacija bi, prema ranijim najavama, trebala krenuti krajem godine.

Austrija je, na osnovu sporazuma Evropske unije sa farmaceutskom kućom AstraZeneca, za sebe osigurala 600.000 vakcina. Troškovi vakcine, prema pisanju medija, iznose 2,5 eura po vakcini.

U prvoj etapi vakcinacije, kako je najavljeno, bit će vakcinisani zaposleni u zdravstvu i njezi, dodaje Tanjug.

Beč kao žarište

U Austriji je u posljednja 24 sata registrirano više od 500 novozaraženih korona virusom, što je novi rekord, navodi ista agencija. Prema Ministarstvu zdravlja, broj novozaraženih dostigao je 589, a prema Kriznom štabu 520. Razlika u broju novozaraženih proizilazi iz različite obrade podataka, ističe Tnajug.

Dodaje se kako treba imati u vidu da tokom vikenda pokrajina Salzburg nije, zbog tehničkih problema, prijavila svoje podatke, pa su oni dodati u novi broj.

Veći broj registriran je poslednji put 31. marta i to usred zatvaranja zemlje uslijed borbe protiv širenja korona virusa, kada je registrovano 573 novozaraženih.

Oko dvije trećine svih novih slučaja otpada ponovo na Beč, odnosno 340 novozaraženih. Glavnom gradu Austrije prijeti opasnost da na nedavno uvedenom korona semaforu sa „žute“ boje pređe na „narandžastu“, što je povezano sa uvođenjem dodatnih mjera u sprečavanju širenja korona virusa.

Trenutno u Austriji ima 3.515 aktivno oboljelih, od kojih je 163 hospitalizirano, a 29 se nalazi na intenzivnoj njezi. Od početka epidemije u Austriji, krajem februara, 29.929 lica je pozitivno testirano, preminulo je 746 a 25.300 izliječeno. Do sada je Austrija provela 1.266.223 testiranja na korona virus.

Izvor: Agencije