Austrija plaća azilantima da odu, ali ne i Balkancima

Austrija, koja ima 8,7 miliona stanovnika, primila je više od 130.000 aplikacija za azil od 2015. godine (AP)

Vlada Austrije objavila je kako će udvostručiti iznos novca koji daje izbjeglicama i migrantima koji se odluče dobrovoljno vratiti kući, a ovo se tretira kao dio kampanje ubrzavanja repatrijacije približno 50.000 osoba koje su tražile azil u ovoj državi.

Svaki izbjeglica i migrant koji se iz Austrije odluči vratiti u domovinu dobit će 1.000 eura, umjesto 500 eura, koliko je država ranije davala, kazao je ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka, prenosi agencija AFP.

Ova šema, koja je napravljena u saradnji s grupama koje pomažu izbjeglicama, primarno za cilj ima “one osobe koje vjerovatno neće dobiti pravo dugoročnog boravka”, istakao je ministar na konferenciji za medije u Beču.

Najgora izbjeglička kriza

Austrija, koja ima 8,7 miliona stanovnika, primila je više od 130.000 aplikacija za azil od 2015. godine, tokom najgore izbjegličke krize koja je zadesila Evropsku uniju od Drugog svjetskog rata.

Približno 10.700 njih je napustilo Austriju prošle godine, uključujući 5.800 onih koji su to dobrovoljno uradili, pokazuju zvanični podaci.

“Prednost dobrovoljnog povratka je to što je on manje traumatičan”, ističe Bernd Wachter iz austrijskog Caritasa, humanitarne organizacije Katoličke crkve koja blisko radi s izbjeglicama.

Međutim, novac se nudi samo onima koji budu među prvih 1.000 osoba koje se registriraju za povratak i koji su ranije predali aplikaciju za azil.

Primarno se odnosi na državljane Iraka, Irana, Afganistana i subsaharskih država, ali su isključeni oni koji dolaze sa Balkana.

Izvor: Agencije