Austrija otvara granice sa susjedima osim s Italijom

Austrija, Granica
Kriterij za otvaranje granice prema određenoj zemlji je pad broja zaraženih (EPA)

Austrija za sve susjedne zemlje, osim Italije, ukida sva ograničenja na svojim granicima koja su bila povezana s korona virusom, uključujući obaveznu karantenu po ulasku u zemlju, ali to još ne vrijedi za dolaske iz Hrvatske, izjavio je u srijedu austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa odnosi se i na dosadašnju obveznu karantenu za osobe koje dolaze iz inozemstva te provjere zdravstvenog stanja osoba koje dolaze iz sedam država – Njemačke, Lihtenštajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

“Ukidamo sve provjere vezane za korona virus i provjere zdravstvenog stanja za ovih sedam država”, kazao je Schallenberg na konferenciji za medije, prenosi Hina.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober kazao je novinarima kako ne odbacuje mogućnost otvaranja granica i s Italijom sredinom lipnja, s obzirom na činjenicu da je stanje s korona virusom u brojnim talijanskim regijama već sada slično onome u državama koje su susjedi Austrije.

O Hrvatskoj i Grčkoj sljedeće sedmice

Kako je pojasnio Schallenberg, Austrija je odlučila popustiti mjere ograničenja ranije nego što je to prvotno planirala sredinom lipnja, jer je željela to učiniti kad i Njemačka, koja je, pak, od srijede odobrila ulazak za državljane 29 europskih zemalja.

Na pitanje što je s režimom putovanja iz država poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije najavio je kako će vlada u Beču o tome odlučivati sljedećeg tjedna. 

Zasad traju pregovori s vladom u Rimu kako bi se eventualno dopustila putovanja u one talijanske regije koje se smatraju sigurnima.

Hrvatska je, pak, nedavno donijela odluku da će omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske.

Izvor: Agencije