Austrija neće pojačati graničnu kontrolu

Tokom ovog vikenda u Austriju je iz Mađarske ušlo 15.000 izbjeglica (EPA)

Austrijska policija će danas na istoku zemlje, na graničnom prijelazu s Mađarskom, intenzivirati potragu za krijumčarima ljudima, ali neće pojačati graničnu kontrolu, izjavio je glasnogovornik policije Helmut Marban.

“Neće biti granične kontrole. To bi bilo protiv šengenskog sporazuma”, rekao je Marban i dodao da će biti intenzivirane potrage za krijumčarima ljudi, koje će biti mnogo vidljivije, prenio je Reuters.

Kako je saopćila austrijska policija, 260 izbjeglica prešlo je granicu iz pravca Mađarske nešto prije ponoći i nastavili su vozom put ka Beču.

Naveli su da je na graničnom prijelazu Nickelsdorf, preko kojeg je ušao veliki val izbjeglica tokom protekla dva dana, stanje mirno, a u mjestu Nickelsdorf više nema izbjeglica koje treba prebaciti do Beča.

Ukidanje vanrednih mjera

Tokom ovog vikenda u Austriju je iz Mađarske ušlo 15.000 izbjeglica, koji su većinom nastavili put ka Njemačkoj, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl Heinz Grundboeck.

Svega 90 osoba je podnijelo zahtjev za dobijanje azila, navelo je Ministarstvo.

Austrijski kancelar Werner Faymann izjavio je da je vrijeme da se postepeno ukinu vanredne mjere koje su omogućavale nesmetan priljev hiljada izbjeglica iz Mađarske u Austriju i Njemačku.

“Uvijek smo govorili da je ovo vanredna situacija u kojoj moramo djelovati brzo i humano. Pomogli smo više od 12.000 ljudi kojima je pomoć bila hitno potrebna. Sad moramo korak po korak da se odmaknemo od vanrednih mjera prema uobičajenom stanju”, naveo je Faymann.

Izvor: Agencije