Austrija nastavlja kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom

Austrija, Njemačka i druge članice schengenske zone uvele su vanredne granične kontrole 2015. godine (EPA)

Austrija će produžiti kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom barem do novembra, objavila je u austrijska agencija APA, citirajući pismo austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla Evropskoj komisiji.

On kao obrazloženje za tu odluku u pismu EK-u navodi uporno visok broj ilegalnih imigranata i “latentnu prijetnju terorizma” zbog mogućeg povratka boraca iz bivših uporišta Islamske države Irak i Levant – ISIL u Siriji i Iraku, prenosi agencija.

Kickl, iz krajnje desne Slobodarske partije Austrije – FPO, ističe kako očekuje da će se povećati broj uhapšenih migranata na takozvanoj balkanskoj ruti prema Evropi.

Vanredne granične kontrole

Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Granične kontrole trebale su biti ukinute 11. maja.

Austrija, Njemačka i druge članice schengenske zone uvele su vanredne granične kontrole 2015. godine, nakon što je u Evropu stiglo više od milion izbjeglica i migranta sa Bliskog istoka i Afrike.

Šest članica schengenske zone, uključujući Francusku i Švedsku, produžuju od tada granične kontrole, pozivajući se na sigurnosne razloge i prijetnju ilegalne imigracije, iako EK traži rješenja za slabosti na vanjskim granicama i obnovu slobode putovanja.

Izvor: Agencije