Austrija: Ministar odbrane general koji je služio u BiH i na Kosovu

Austrijski kancelar Sebastian Kurz morao je imenovati privremene ministre u vladu (EPA)

Austrija je dobila nove ministre u prijelaznoj vladi, a u njoj se, na mjestima koja su ostala upražnjena poslije povlačenja članova iz redova Slobodarske stranke Austrije (FPO), nalaze sada stručnjaci.

U novoj, prijelaznoj vladi, Ministarstvo obrane vodi zamjenik načelnika Glavnog stožera Vojske Austrije general pukovnik Johan Luif, koji je svojevremeno služio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. 

Njega je, kao i druge eksperte – visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastian Kurz.

U prijelaznoj vladi su i bivši predsjednik Višeg suda Eckart Ratz na mjestu ministra unutarnjih poslova, šef socijalnog resora bit će Walter Poeltner, a Valerie Hackl preuzet će Ministarstvo infrastrukture i prometa. Ministarstvo sporta i državne uprave, koje je vodio Heinz-Christian Strache pripalo je Juliane Bogner-Strauss, koja je već na dužnosti kao ministrica za pitanje žena. Vicekancelar je postao ministar financija Hartvig Leger.

Van der Bellen podsjetio na načela demokratije

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen ukazao je, pred polaganje prisege novih ministara, da zbog izvanredne situacije u kojoj se nalazi država želi novim članovima vlade dati nekoliko savjeta i smjernica.

“Podsjetio bih na čemu se oslanja demokracija. Demokracija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje povjerenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti. Demokracija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahtjeva poštovanje prema drugima”, rekao je austrijski predsjednik.

Van der Bellen je poseban naglasak stavio na Europsku uniju.

O povjerenju privremenoj vladi u ponedjeljak

“Ujedinjena Europa je najbolja ideja koju smo ikada imali. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji, kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU i aktivno sudjelovala u potrebnim reformama”, poručio je Van der Bellen.

Dosadašnji vicekancelar Strache podnio je ostavku na sve političke dužnosti nakon što je objavljena snimka s jednog druženja na španjolskom otoku Ibiza, na kojem navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Austrijski parlament treba u ponedjeljak glasati o povjerenju privremenoj vladi kancelara Sebastiana Kurza.

Izvor: Agencije