Austrija: Iz bolnice nestala djeca i izbjeglice

Djeca su jučer prebačena u bolnicu zato što su bila u kritičnom stanju zbog dehidracije (EPA)

Austrijska policija saopćila je danas da su sirijska djeca i njihove porodice, koji su pronađeni u kamionu sa 26 izbjeglica u blizini granice sa Njemačkom, nestali su iz bolnice, gdje im je bila ukazana pomoć.

Djeca su jučer prebačena u bolnicu zato što su bila u kritičnom stanju zbog dehidracije.

Kamion sa izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i Bangladeša, naguranim u zadnjem dijelu vozila, zaustavljen je u gradiću Sankt Peter am Hart, u blizini granice sa Njemačkom, objavila je APA, citirajući lokalnu policiju.

Vrućina u kamionu

“Stigli smo u zadnji čas”, izjavio je David Furtner iz austrijske policije, dodajući da je u kamionu bilo izuzetno vruće i da su djeca zbog dehidracije već imala vrtoglavicu.

Austrijska policija je uhapsila 29-godišnjeg vozača, Rumuna, dok su djeca – dvije djevojčice i dječak uzrasta između godinu i pet godina . I njihovi roditelji prebačeni u bolnicu u obližnji grad Braunau.

Prije samo dva dana je na autoputu u blizini austrijskog grada Parndorfa pronađen napušten kamion hladnjača sa tijelima 71 mrtve izbjeglice.

Austrija je na ruti izbjeglica koji u Evropsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice i, bježeći u sve većem broju od sukoba u domovini, pokušavaju se domoći Njemačke i skandinavskih zemalja.

Kroz tu zemlju gotovo svaki dan pronalaze izbjeglice.

Izvor: Agencije