Austrija: Van der Bellen tijesno pobijedio desničara

Nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen izabran je za predsjednika Austrije, javili su mediji pozivajući se na konačne rezultate.

Kandidat ekstremno desne Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer vodio je sa 51,9 posto prema 48,1 posto nad Van der Bellenom, ali je prevagu donijelo 750.000 glasova iz inostranstva, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

U tijesnoj izbornoj trci Van der Bellen je imao blizu 3.000 glasova više od protivnika, javila je Katarina Drlja, reporterka Al Jazeere.

U prvom krugu Hofer je osvojio 35,5  a Van der Bellen 21,23 posto glasova.

‘Ulaganje u budućnost’

Hofer je priznao poraz u poruci objavljenoj na Facebook stranici izbornog štaba.

“Molim vas, nemojte biti obeshrabreni. Napori uloženi u predizbornu kampanju nisu izgubljeni, već predstavljaju ulaganje u budućnost”, napisao je on.

Van der Bellen, sin ratnih izbjeglica, oca Rusa holandskog porijekla i majke Estonke, rođen u Austriji, bio je dugogodišnji lider stranke Zelenih, koji je stranku doveo do njenih najvećih uspjeha.

U izbornu kampanju je ušao kao nezavisni kandidat uz podršku stranke Zelenih, koju je predvodio od 1997.do 2008., a očekivanja njegovih glasača su da spriječi dolazak desnice na vlast.

Prijatelji i političke kolege Van der Bellena opisuju kao liberala lijeve orijentacije.

Podrška Balkanu

Protivnike FPO-a uspio je okupiti oko sebe prije svega zbog svog dugo godina građenog imidža političara vjernog svojim idealima i nekoga ko se pridržava onoga što je obećao.

U izjavi Tanjugu, uoči drugog kruga izbora, Van der Bellen je najavio  da će kao šef države raditi na podršci regiji Zapadnog Balkana na putu ka EU.

“Srednjoročno gledano, perspektiva pristupa za zemlje ove regije je bespogovorna za sve posmatrače. Razgovori se već duže vreme vode. O putu u EU postoje različita mišljenja i mnoga pitanja su još otvorena”, istakao je on i naglasio da Austrija treba da podrži i dobro pripremi zemlje koje pristupaju Uniji.

“Kao predsjednik ću razgovarati sa kancelarom i ministrom vanjskih poslova o mogućnostima Austrije da pomogne regiji na putu ka Evropskoj uniji”, istakao je Van der Bellen.

Evropa je sa posebnom pažnjom pratila izbore u Austriji jer se strahovalo da bi ekstremni desničar mogao postati prvi desničar na čelu jedne članice EU-a.

Ovi predsjednički izbori bili su najtješnji u historiji poslijeratne Austrije, a pobjednika su na kraju odlučili birači koji su glasali putem pošte.

Izvor: Al Jazeera i agencije