Australski premijer pozvao na jedinstvo nakon glasanja o šefu stranke

Peter Dutton
Nakon objavljivanja rezultata glasanja, Peter Dutton je podnio ostavku na mjesto ministra unutrašnjih poslova (EPA)

Australski premijer Malcolm Turnbull pozvao je u utorak svoju Vladu na jedinstvo istaknuvši da u suprotnome riskira poraz na sljedećim izborima, nakon što je u glasovanju o šefu stranke pobijedio svog izazivača, ministra unutarnjih poslova Petera Duttona. 

Turnbull je ranije u utorak osvojio 48 glasova nasuprot 35, koliko je dobio njegov stranački kolega i ministar unutarnjih poslova Dutton, što je zapravo tijesna pobjeda koja će vrlo malo doprinijeti smirivanju političke nestabilnosti u zemlji koja je od 2009. imala šest različitih čelnika.

Serija loših rezultata u javnom mnijenju

“Ujedinjeni možemo održati ‘jak momentum’ i velika postignuća koje je naša Vlada ostvarila”, kazao je Turbull novinarima u Canberri, prenosi Hina.

Turnbull (63) objavio je ranije kako je slobodno mjesto čelnika stranke nakon tjedan dana spekulacija o tome da nema potporu svojih kolega, koje je potaknula serija loših rezultata u ispitivanjima javnog mnijenja kao i neslaganja oko njegove energetske politike.   

Dutton, koji predvodi konzervativniju stranačku opciju, odazvao se izazovu i kandidirao za mjesto čelnika stranke.

Nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja stranke premijer Turnbull je istaknuo kako Australci očekuju da njihova vlada stavi fokus na njih, a ne na stranačka pitanja.

“Oni ne žele da se fokusiramo na sebe ili govorimo jedni o drugima”, kazao je umjereno orijentirani premijer dodavši da je njegova potvrda na mjestu stranačkog čelnika “podsjetnik strankama i vladama da budu ujedinjene i odlučne nastaviti raditi na dobrobiti ljudi za koje rade”.

Dutton podnio ostavku

Nakon objavljivanja rezultata glasanja Dutton je podnio ostavku na mjesto ministra unutarnjih poslova.

Premijer Turnbull se mora do kraja svibnja 2019. pojaviti na izborima, a mogao bi neočekivano sazvati i izvanredne izbore.

U svakom slučaju, izbori koji će se krajem studenoga održati u saveznoj državi Viktoriji po svemu sudeći ograničavaju Turnbulla da zakaže izbore prije kraja listopada želi li ove godine održati izbore na nacionalnoj razini.

Izvor: Agencije