Australski novinari protestuju protiv cenzure

Vodeći australski listovi zatražili su u ponedjeljak od vlade bolju zaštitu novinarskog rada (EPA)

Vodeći australski listovi izašli su u ponedjeljak s redigiranim naslovnicama u sklopu zajedničke kampanje kojom pozivaju vladu da bolje zaštiti slobodu novinarskog rada.

Hina javlja kako naslovnice prikazuju temeljito analiziran vladin dokument, čime se želi prikazati opsežna cenzura. Novinske kuće ujedno su pokrenule medijsku kampanju, tražeći izmjenu zakona kojima se rad novinara i aktivizam zviždača može okvalificirati kao kazneno djelo.

Sydney Morning Herald traži “opsežnu izmjenu zakona kako bi se prekinulo uskraćivanje informacija”. The Australian upozorava na “dugotrajne napade na prava novinara”.

Policijski upadi u redakcije

Kampanju “Tvoje je pravo da znaš” pokrenulo je u junu ove godine devetnaest medijskih organizacija i novinarskih udruženja, protestujući protiv upada policije u urede javne televizije i u stan jednog novinara u potrazi za dokumentima koje su im dostavili zviždači.

U proteklih 20 godina usvojeno je više od 60 novih zakona koji de facto omogućuju kazneno gonjenje novinarskog rada i penaliziranje zviždača, upozoravaju u najnovijoj akciji organizatori kampanje.

Neupadljivo se ali kontinuirano usvajaju zakoni koji vladi i državni službenicima omogućuju prikrivanje skandala ili ograničavanje pristupa informacijama, tvrde.

„Australiji prijeti opasnost da postane najtajnovitija demokratija“, istaknuo je u saopćenju izvršni direktor državne televizije ABC David Anderson.

Zahtijevaju, između ostalog, pravo na osporavanje zahtjeva za pretragom prostorija i strože kriterije za označavanje dokumenata tajnima.

Načelnik savezne policije Reece Kershaw izjavio je u ponedjeljak pred odborom australskog Senata koji istražuje slučajeve pretraga medijskih kuća i narušavanja prava novinara da razmatraju moguću promjenu odnosa prema osjetljivim informacijama.

Izvor: Agencije