Oglasi

Australski nadbiskup kriv zbog prikrivanja zlostavljanja djece

Riječ je o najviše rangiranom vjerskom službeniku Katoličke crkve u svijetu koji je osuđen zbog takvih optužbi, navode australski mediji.
Nadbiskup Philip Wilson mogao bi biti kažnjen maksimalnom kaznom od dvije godine zatvoraEPA

Australijski nadbiskup Filip Vilson (67) proglašen je krivim zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece koje je počinio sveštenik Džejms Flečer.

Kako navode australijski mediji, reč je o najviše rangiranom verskom službeniku Katoličke crkve u svetu koji je osuđen zbog ovakvih optužbi.

Nadbiskupu Adelejda u junu bi trebalo da bude izrečena i kazna, a, prema zakonu u toj zemlji, mogao bi da bude kažnjen maksimalnom kaznom od dve godine zatvora.

Prikrivanje ozbiljnog krivičnog djela

Optužen je za prikrivanje ozbiljnog krivičnog dela koje je počinio sveštenik Flečer, nakon što je saznao za to 1976. godine, u vreme dok je bio pomoćni sveštenik.

Advokati koji zastupaju nadbiskupa su istakli kako njihov klijent nije znao da je Flečer zlostavljao dečaka.

Flečer je 2004. godine proglašen krivim za seksualno zlostavljanje u devet slučajeva, a 2006. preminuo je u zatvoru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.