Australska humanitarka oteta u Afganistanu

Oteta je u četvrtak u Jalalabadu, nedaleko od granice s Pakistanom, naveo zvaničnik Vlade tog područja (EPA)

Australka koja radi za humanitarnu organizaciju u Afganistanu kidnapirana je, objavila je ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop, dodavši kako Vlada radi na oslobađanju Katherine Jane Wilson.

Wilson je radila za nevladinu organizaciju Zardozi, koja pomaže ženama u pokretanju zanatskih poslova. Oteta je u četvrtak u Jalalabadu, nedaleko od granice s Pakistanom, naveo je zvaničnik Vlade tog područja za agenciju AFP.

„Posjetila je Jalalabad kako bi obišla tkalački projekt. Nepoznati naoružani muškarci oteli su je iz policijskog distrikta 2“, naveo je Ataullah Khogyani, glasnogovornik guvernera provincije Nangarhar, čiji je glavni grad Jalalabad.

Provjera detalja

Dodao je kako su otmičari, obučeni kao policajci, izveli Australku u četiri sata ujutro iz kuće u kojoj je živjela.

Zrawer Zahed, šef provincijske policije, potvrdio je otmicu.

„Detalji se još provjeravaju, ali afganistanske vlasti vjeruju kako je oteta. Naš prioritet je uvjeriti se da je dobro i da se prema njoj dobro odnose“, dodaje.

Bishop kaže kako je u kontaktu s otetom Wilson, a na pitanje hoće li Canberra platiti otkupninu, kaže: „Vlada Australije, u skladu sa svojom politikom, ne isplaćuje novac otmičarima.“

Izvor: Agencije