Oglasi

Australijski milijarder gradi Titanic II

Brod će imati jednake dimenzije kao i original, devet paluba, 840 kabina, restorane, bazene...samo ovaj, navodno ne može potonuti.
Clive Palmer je, da bi ostvario svoj naum - izgradnju 270 metara dugog luksuznog broda osnovao vlastitu kompaniju Blue Star LineAFP/Getty Images

Australijski milijarder Clive Palmer u ponedjeljak je predstavio plan izgradnje jednako luksuzne, ali "nepotopive" replike novoga Titanica, stotinu godina nakon potonuća pravog parobroda, a njegova prva plovidba, odnosno putovanje iz Engleske prema New Yorku predviđa se krajem 2016.

Palmer, koji se obogatio na poslovima u rudarskoj industriji, izgradnju prekookeanskog broda povjerio je kineskoj brodograditeljskoj kompaniji CSC Jinling Shipyard, ne otkrivši kolika je cijena investicije.

"Brod će biti izgrađen po uzoru na Titanic, bit će iznimno luksuzan, no projektiran na način da neće moći potonuti, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, kao i sistemu sigurnosti te najmodernijem navigacijskom sustavu", stoji u sapćenju.

Projektiranje već počelo

Projektiranje Titanica II već je počelo. Brod će imati jednake dimenzije kao i original, devet paluba, 840 kabina, restorane, bazene i sportske dvorane kakve su postojale na legendarnom Titanicu.

Ekipa stručnjaka iz arhiva je "izvukla" stare fotografije interijera broda.

Poduzetnik Clive Palmer je, da bi ostvario svoj naum - izgradnju 270 metara dugog luksuznog broda osnovao vlastitu kompaniju Blue Star Line.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.