Australija: Više ambasada i konzulata primilo sumnjive pakete

Australija, Policija
Dvojica uhapšenih muškaraca optuženi su da su članovi ISIL-a, što je prema australskom zakonu zločin (EPA)

Australska policija objavila je u srijedu kako istražuje nekoliko sumnjivih paketa poslanih na više veleposlanstava i konzulata u Melbourneu i Canberri.

Pakete su na istraživanje preuzele nadležne hitne službe, kako je izvijestila australska savezna policija u kratkom priopćenju.

“Okolnosti u vezi incidenata se trenutačno istražuju”, dodali su, ne otkrivajući detalje.

Paketi i u hrvatskom konzulatu

Za sada nema izvještaja da je netko od osoblja diplomatskih predstavništava pretrpio bilo kakve posljedice ili ozljede.

Policija nije službeno otkrila o kojim se diplomatskim misijama radi, no dužnosnici američkog i britanskog konzulata zasebno su potvrdili da su zaprimljeni sumnjivi paketi.

I hrvatski generalni konzul Joseph Petric potvrdio je primitak paketa i kazao za CNN kako je hrvatski konzulat u Melbourneu svoju pošiljku primio redovnom poštom, a u njemu su bila još tri manja paketića.

Osoblje konzulata pozvalo je vatrogasce i saveznu policiju koja je preuzela pakete. Nije bilo potrebe da se konzulat evakuira, kazao je Petric, kako prenosi Hina.

Nema informacija o motivima

Australski mediji prenose da su paketi poslani na adrese više od 10 diplomatskih predstavništava i navode da se, između ostalih, radi o američkom, indijskom, pakistanskom, francuskom, južnokorejskom, grčkom, švicarskom, talijanskom, egipatskom, danskom, španjolskom, japanskom, indijskom i tajlandskom konzulatu u Melbourneu. 

Mediji prenose da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se koristi u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme.

Nema informacija o mogućim motivima i neka od pogođenih predstavništava koje je britanska agencija Reuters obišla bila su otvorena, no druga su bila evakuirana.

Izvor: Al Jazeera i agencije