Oglasi

Australija: U trgovini polovnim namještajem nađene hiljade vladinih dokumenata

Vlada Australije pokrenula je istragu zbog hiljada izgubljenih dokumenata pronađenih u ormariću u prodavnici polovnog namještaja.
Prema australskom zakonu, dokumenti kabineta Vlade obično se čuvaju 20 godinaEPA

Vlada Australije pokrenula je danas hitnu istragu zbog hiljada povjerljivih dokumenata koji su bili izgubljeni, a koji su u javnost dospjeli nakon što su u trgovini polovnog namještaja kupljena dva ormarića u kojima su bili ti dokumenti.

Australijska medijska mreža ABC ove je sedmice objavila seriju ekskluzivnih izvještaja navodeći kao izvor dokumente iz kabineta aktuelne i prethodne vlade, da bi danas otkrila da su ti dokumenti pronađeni u zaključanim ormarićima koji su kupljeni u jednoj prodavnici polovnog namještaja u Canberri, a da su ormarići pripadali Vladi.

Inače, ormarići su bili na popustu jer su bili zaključani, a niko nije mogao pronaći ključeve. 

Kako prenosi AP, ABC nije otkrio identitet kupca koji je bušilicom otvorio ormariće i unutra pronašao hiljade dokumenata koji sadrže podatke iz perioda dužeg od jedne decenije i pet prethodnih vlada, zaključno s mandatom premijera Tonyja Abbotta, koji je smijenjen 2015. i na čije je mjesto došao aktuelni premijer Malcolm Turnbull.

Prema australskom zakonu, dokumenti kabineta Vlade obično se čuvaju 20 godina, nakon čega se objavljuju u strogo redigovanoj verziji.

Povjerljivi dokumenti

Nekoliko prodavnica bavi se prodajom, kako je opisano, nekadašnjeg vladinog namještaja iz Canberre.

Iz kabineta premijera saopćeno je da je šef kabineta naredio hitnu istragu o ovom događaju, a ABC je izvijestio da su gotovo svi pronađeni dokumenti povjerljivi i da nose oznake "strogo povjerljivo", "osjetljivo", "samo za oči Australije" i "povjerljivo unutar kabineta".

Također, australska medijska mreža nije navela u kojem su periodu dokumenti pronađeni, ali ih je iskoristila u prethodnim sedmicama izvještavajući o pričama koje su bile sramne za bivše administracije premijera Kevina Rudda i Abbotta, kao i za nekolicinu tadašnjih zastupnika.

"Mislim da su naletjeli na nečiju donju ladicu u Canberri", rekao je Turnbull novinarima upitan da prokomentariše objavu tajnih dokumenata.

Australska medijska mreža saopćila je da je odlučila ne izvijestiti o nekim dokumentima koji se odnose na državnu sigurnost.

Ti dokumenti, kako je navedeno, obuhvataju podatke o obavještajnim prioritetima i protivterorističkim planovima. U njima se nalaze detalji o razvoju raketa, profili osumnjičenih ekstremista i detalji o težnji Australije u 2010. za većom saradnjom s Indonezijom, kojom bi bili zaustavljeni tražioci azila koji stižu do obala te zemlje u ribarskim čamcima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.