Australija: Tenzije sa Turskom smanjene nakon objašnjenja Ankare

Erdogan je također izazvao osude jer je tokom predizborne kampanje prikazivao dio videa napadača (EPA)

Diplomatska svađa između Turske i Australije pokrenuta zbog komentara turskog predsjednika na napad na Novom Zelandu polako jenjava, nakon što je Ankara saopćila da su izjave Recepa Tayyipa Erdogana “izvađene iz konteksta”.  

Australski premijer Scott Morrison rekao je da su tenzije između dvije zemlje snižene nakon što je Erdoganov kabinet izdao saopćenje povodom njegovih izjava. 

Turski predsjednik je tokom kampanje za lokalne izbore upozorio građane Australije i Novog Zelanda da će, ako budu išli u Tursku sa antimuslimanskim stavovima, “biti vraćeni u kovčezima” kao njihovi preci koji su se borili protiv Turaka na Galipolju u Prvom svjetskom ratu. 

Bitka na Galipolju, 1915. godine, obilježena je velikim brojem žrtava na obje strane, a bila je katastrofalni poraz za saveznike koji su se tada borili protiv Osmanskog carstva. To je jako osjetljiva tema u Australiji i Novom Zelandu. 

Morrison je rekao da su takvi komentari “veoma uvredljivi” i pozvao turskog ambasadora da ih objasni. 

Australija je također razmotrila savjete za putovanja svojih građana u Tursku, koji su već upozoravali na “veliki stepen opreznosti” zbog “prijetnji terorizmom”. 

Međutim, u četvrtak je Morrison rekao da je napravljen napredak nakon što je glasnogovornik Erdogana rekao da su njegove riječi “izvučene iz konteksta”. 

‘Reagirao na teroristu’

Fahrettin Altun, direktor komunikacija u Turskom predsjedništvu, rekao je da je Erdogan zapravo reagirao na “manifest” kojeg je napadač objavio na internetu.  

Altun je također kazao da je Erdogan komentirao u historijskom kontekstu, referirajući se na napade protiv Turske u prošlosti i sadašnjosti, što je dijelom inspirirano, dodao je, činjenicom da je predsjednik govorio u blizini komemorativnih mjesta u blizini Galipolja.  

“Riječi predsjednika Erdogana su nažalost izvađene iz konteksta. Reagirao je na takozvani ‘manifest’ teroriste koji je ubio 50 nevinih muslimana u Chistchurchu, Novom Zelandu. Turci su uvijek bili dobri domaćini njihovim Anzac [Australija i Novi Zeland] posjetiocima”, napisao je Altun na Twitteru. 

“U manifestu teroriste ne samo da je meta bio sam Erdogan nego i turski narod i turska država. Dok je držao govor u Canakkaleu [Galipolju], on je ubacio svoje izjave u historijski kontekst napada protiv Turske, u prošlosti i sadašnjosti.”

Morrison je pozdavio ono što je on nazvao “moderacijom” Erdoganovih stavova, koja je došla nakon oštrih komentara i osuda između dvije zemlje. 

“Napravljen je napredak preko noći i već smo vidjeli moderaciju predsjednikovih stavova”, rekao je Morrison.

“Australija i Turska, narodi obje zemlje, imaju izuzetnu vezu, izgrađenu tokom generacija.”

Zamjenik novozelandske premijerke Winston Peteres otišao je u Tursku da se sastane sa Erdoganom i traži objašnjenje za njegove komentare. 

Erdogan je također izazvao osude jer je tokom predizborne kampanje prikazivao dio videa napadača koji je uživo prenosio masakr u kojem su ubijena i tri turska državljanina. 

Izvor: Agencije