Oglasi

Australija: Prirodni gas ili zaštita okoliša

Australci su podijeljeni u vezi s projektom koji donosi mnogo novca, ali uništava prirodu i kulturno naslijeđe Aboridžana.

Australija se nalazi pred teškom odlukom: odobriti ili ne najveći projekat na sjeverozapadu zemlje vezan za eksploataciju prirodnog gasa.

Ako ga odobri, bit će to najveći takav projekat na svijetu. Građani su podijeljeni, a kritičari kažu da će njegova izgradnja imati ogromne posljedice po okolinu.

Susjed se okrenuo protiv susjeda, domorodačke grupe jedne protiv drugih, a glavni razlog je pitanje razvoja.

Za Aboridžane obala Kimberley je duhovna zemlja, no to je i mjesto na kojem je predložena izgradnja fabrike za obradu prirodnog gasa koji bi se izvlačio ispod mora, a zatim se cijevima prenosio na obalu.

Obrađivao bi se i stavljao na brodove za Aziju. Ovakav projekt povećao bi bruto društveni proizvod (BDP) Australije za 50 milijardi dolara.

Kulturno naslijeđe

Aboridžani smatraju da to ne bi trebalo graditi na štetu njihove kulture, jer je ovo mjesto za njih generacijama bilo mjesto za bijeg, razmišljanje i učenje.

"Pravljenje koplja, lov, ribolov, učenje o kulturi. Za našu djecu ovo je njihov univerzitet. Kao što bijela djeca imaju fakultete napravljene od željeza i betona, naša uče ovdje u prirodi“, rekao je Philip Roe iz Udruženja Goolarabooloo.

Neki domoroci ipak podržavaju izgradnju fabrike i kao tradicionalni vlasnici zemlje tijesnom većinom uspjeli su izglasati podršku ovom projektu koji će im u idućih 30 godina donijeti 1,6 milijardi dolara prihoda.

„Vidjet ćete očaj i siromašne uvjete u kojima naši ljudi žive. Tada ćete shvatiti zašto su nam ta sredstava neophodna“, kaže Warren Greatorex iz Waardi Limiteda.

U zajednicama popute one u Broomeu finansijski giganti su dobrodošli. Već se radi na razvojnim projektima i obukama mladih da budu spremni kada oni dođu. No, kitovi ne mogu dobiti finansijsku kompenzaciju, kao ni rijetka vrsta delfina koje će, također, biti ugrožena. U opasnosti su i otisci stopala dinosaura.

"Niko i ništa, zapravo, ne može ublažiti štetu koja će ovdje nastati. Mi ćemo izgubiti ovu nevjerovatnu obalu“, smatra Martin Pritchard iz organizacije Environs Kimberley.

U Broomeu se pitaju i šta će biti sa turizmom, koji je glavna okosnica lokalne ekonomije.

No Australija se obogatila upravo na ovakvim projektima u vezi sa prirodnim resursima, a projekata kao što je ovaj je mnogo.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.