Australija pred najvećim izazovom nakon talačke drame

Piše: Dragan Stanimirović

SYDNEY – Australija je strijepila do kasno u noć u utorak. Postojala je nada da će se cjelodnevna talačka kriza u Sydneyju ipak okončati mirno. Policija je pregovarala sa naoružanim muškarcem nastojeći da izvuče zatočene.

A onda je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu  donesena odluka da se prekine šesnaestosatna  talačka kriza. Snažna eksplozija, a potom pucnjava. Specijalna policijska jedinica upala je u kafe koji je bio sjedište drame za najmanje sedamnaest osoba.

Njihova krivica bila je sto su se tu zatekli dan ranije kako bi prehranili porodice ili tek popili espresso nakon ugodne šetnje gradom. 

U srcu poslovnog i turističkog dijela grada, Martin Placeu, u gradu koji važi za jedan od najsigurnijih svjetskih megapolisa. Ovdje gdje danas živi najmanje trećine stanovništva rođena van granica kontinenta.

Nešto sto većina Australaca nikada nije mogla ni zamisliti, uvjerenih da sigurnosne službe u potpunosti kontrolišu bezbjednost zemlje. Epilog je  poznat. U razmjeni vatre između otmičara i policije ubijena je gošća i zaposlenik Lindt chocholate kafea i otmičar.

Katrina Dawson (38), majka troje djece, menadžerom kafea Torijem Johnsonom (34)  nije slutila da će se još jedno toplo sunčano jutro na radnom mjestu u skupocjenom kafeu pretvoriti u put bez izlaza.

Stanje uma

Šta je mislio postići ovom akcijom Man Haron Monis, imigrant porijeklom iz Irana i samoproglašeni šeik nastanjen u Australiji već osamnaest godina, a koji ih učinio taocima, još je nejasno. 

Da li je djelovao samostalno ili je imao saučesnike sa sigurnošću ne zna ni premijer Tony Abbott. “Imao je iza sebe dugu istoriju nasilništva i kriminala, zaluđenost ekstremizmom i mentalnu nestabilnost”. 

Stavove premijera podržala je i najjača opoziciona stranka.  Bill Shorten, lider laburista, naglasio je da “danas sigurno neće kritikovati premijera”.

Policija je znala da Man Haron Monis podržava stavove grupe ISIL. I australijska javnost ga je upoznala najprije zbog pisanja pisama mržnje porodicama poginulih australskih vojnika u Afganistanu. Znalo se i za njegove seksualne prestupe nad djevojkama kojima se predstavljao kao iscjelitelj, da na internetu otvoreno poziva na ubijanje australijskih vojnika.


Martin Place danas [Instagram/bigmtours]

Kako je takva osoba mogla neometano ušetati u kafić sa oružjem u centru najvećeg australijskog grada pitanje je koje ce u narednim danima biti često postavljeno. U zemlji koja na sigurnost i vojsku u narednoj godini namjerava potrošiti dodatnih 630 miliona australijskih dolara i 500 miliona za vojne misije na Bliskom Istoku.

Da li je direktnu podršku ISIL-a imala osoba čiji je jedan od zahtjeva tokom noći bio i da mu se donese zastava te grupe? ili je riječ o kako su ga u australijskim medijima tokom talačke krize ocijenili sigurnosni eksperti “amaterskoj akciji usamljenog vuka”.

Policijska akcija

Više od 800 policajaca bilo je angažovano u spektakularno provednoj sigurnosnoj operaciji u Sydneyju i Brisbaneu septembra ove godine, kada su australijske vlasti saopštile da su zaustavile plan povezan sa ISIL-om da se odrubi glava nekom iz javnosti.

Prethodno Australija je rasporedila 600 vojnika u Ujedinjene Arapske Emirate, koji su se priključili koaliciji protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Uslijedilo je potom ubistvo osamnaestogodišnjaka Abdula Numana Haidera koji je prema navodima australijske policije bio povezan sa grupom Al-Furqan. Ubijen je navečer nakon što je stigao u policijsku stanicu u predgrađu Melbournea, gdje je pozvan na “rutinski” razgovor.

“Mogu reći da je osoba o kojoj se radi poznati osumnjičenik za terorizam”, rekao je tada ministar pravde Michael Keenan. “Čini se da je policija otvorila vatru u samoodbrani”.

Australijsko islamsko rukovodstvo pozvalo je muslimane u Australiji tada na uzdržanost, iako su muslimani i džamije postali u zadnje vrijeme mete napada zbog jačanja straha od eventualnih terorističkih napada.

Predstavnica Registra islamofobije, advokatica Mariam Veiszadeh rekla je novinarima da su u posljednje vrijeme oštećene mnoge džamije, da je bilo prijetnji porukama ispisanim sprejem na imovini i automobilima muslimana kao i da je bilo slučajeva da se svinjska glava nabode na križ.

Poziv na razum

Islamska zajednica Australije pozivala je i tokom talačke krize na razum, jasno naglasivši da je protiv oduzimanja bilo čijeg života i onoga sto je Monis učinio. Održane su zajedničke molitve hrišcanskih, jevrejskih i islamskih vjerskih lidera za spas zatočenih i zajedništvo. 

Mnogi od Australaca, bez obzira na porijeklo, svjesni su da sinoćnja tragedija može ugroziti suživot u ovom multietničkom društvu. Da bi najveća žrtva sulude akcije Monisa moglo biti njihovih 450 hiljada sugrađana islamske vjeroispovijesti s kojima žive skupa u australijskim gradovima. 

Stanovnici Sydneyja se danas solidarišu sa porodicama žrtava. Jutros su morali nastavili uobičajeni život, krenuti na posao kako bi zaradili za život u jednoj od najskupljih zemalja svijeta.

Jedna od poruka na vijencu cvijeća u blizini tragedije na trgu Martin Place je i “ovo će nas ujediniti”.

Australija se trenutno nalazi pred najvećim izazovom u svojoj novijoj istoriji: očuvanja multietničkog društva i osude svega što bi ga moglo narušiti.

Izvor: Al Jazeera