Oglasi

Australija povećava proizvodnju oružja, želi ući među deset vodećih izvoznika

Vlada je u strategiji identifikovala Bliski istok, indopacifičku regiju i Evropu kao prioritetna tržišta.
Cilj nove izvozne strategije vojne industrije jest izjednačiti Australiju s velikim izvoznicimaEPA

Australija će u idućih deset godina postati jedan od deset vodećih izvoznika oružja u svijetu, prema ambicioznom planu koji je Vlada predstavila.

"Nismo dovoljno razvijali našu vojnu industriju", kazao je u Sydneyju premijer Malcolm Turnbull.

Cilj nove izvozne strategije vojne industrije jest izjednačiti Australiju s velikim izvoznicima, poput Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Centralni dio strategije jest 3,8 milijardi australskih dolara (tri milijarde američkih) vrijedan kompleks koji će, prema navodima Vlade, otvoriti hiljade radnih mjesta za domaće prozivođače radi prodaje opreme u inozemstvu.

Na 20. mjestu globalnih izvoznika oružja

Australija godišnje izvozi vojnu opremu u vrijednosti 1,5 do 2,5 milijardi australskih dolara (1,2 do 2,8 milijardi američkih), uključujući sofisticirane tehnološke proizvode, poput elektroničkih uređaja, sistema nadzora i softvera za vojne namjene.

Trenutno zauzima 20. mjesto na listi globalnih izvoznika oružja. Daleko je najveći izvoznik SAD, s trećinskim udjelom u globalnoj prodaji oružja. Slijede Rusija, Francuska i Njemačka.

Vladina strategija identifikovala je niz "prioritetnih tržišta", uključujući one na Bliskom istoku, u indopacifičkoj regiji, Evropi i Sjevernoj Americi, a na spisku je i Velika Britanija.

Senator Stranke zelenih Nick McKim kritikovao je vladin plan, smatrajući ga "gnusnim".

"Oni hoće da Australija postane masovni izvoznik nasilja, masovni izvoznik smrti, masovni izvoznik ljudske patnje", naglasio je McKim.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.