Australija otpušta specijalce zbog ubijanja nenaoružanih u Afganistanu

Višegodišnja istraga je prošle sedmice otkrila kako su australske elitne specijalne snage „nezakonito ubile“ 39 civila i zatvorenika u Afganistanu (AFP)

Australske vlasti su informirale trinaest pripadnika specijalnih jedinica vojske da su suočeni sa otkazom zbog navodnih nezakonitih ubistava u Afganistanu, kazao je čelnik vojske ove države u petak.

General-pukovnik Rick Burr, prvi čovjek Vojske Australije, naveo je kako je vojnicima dato „obavještenje o administrativnoj akciji“ kojim će se okončati njihova služba za dvije sedmice ukoliko njihova žalba ne bude odobrena.

Višegodišnja istraga je prošle sedmice otkrila kako su australske elitne specijalne snage „nezakonito ubile“ 39 civila i zatvorenika u Afganistanu, te kako je izvršeno jedno skupno smaknuće u sklopu obreda inicijacije.

Preporučuje se da ovih 19 pojedinaca budu izručeni Australskoj federalnoj policiji, da se isplati kompenzacija porodicama žrtava, te da vojska izvrši brojne reforme.

Krvave pripreme nad nenaoružanim ljudima

Burr nije identificirao nijednog od trinaest vojnika, ali je naveo kako oni nisu među devetnaest onih kojima prijete tužbe. Dodao je kako se procedure moraju poštivati jer vojska želi izvesti pred lice pravde sve odgovorne za incidente.

„Svi smo posvećeni da naučimo lekcije iz istrage i da nakon ovoga imamo jaču, sposobniju i efikasniju vojsku. Svako pitanje i pojedinačna okolnost će biti razmatrani po slučajevima“, istakao je on.

Najviši zvaničnik australske vojske prošle sedmice se izvinio Afganistanu po objavi izvještaja.

Prema izvještaju, ubistva su se desila između 2005. i 2016. godine, stariji komandosi su vjerovatno tjerali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zatvorenike kako bi ih „spremili“ za bitku. Nijedno ubistvo nije počinjeno tokom borbi, istražni tim je razgovarao sa 423 svjedoka i provjerio više od 20.000 dokumenata i 25.000 snimaka kako bi napravio izvještaj koji ima više od 500 stranica.

Izvor: Al Jazeera i agencije