Australija od Kine zahtijeva izvinjenje zbog lažne fotografije na Twitteru

Australska vlada zatražila je od Twittera da ukloni tvit koji je u ponedjeljak postavio glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian (Reuters)

Australski premijer Scott Morrison rekao je da je lažna fotografija australskog vojnika objavljena na Twitteru kineskog zvaničnika “uistinu odvratna” te da Canberra zahtijeva da se ona ukloni, u jeku pogoršanja odnosa između dviju država.

Morrison je sazvao konferenciju za novinare da osudi objavljivanje fotografije koja prikazuje australskog vojnika kako afganistanskom djetetu drži nož pod grlom i rekao da Canberra od Pekinga zahtijeva izvinjenje, piše Reuters, prenosi Hina.

Australska vlada zatražila je od Twittera da ukloni tvit koji je u ponedjeljak postavio glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, rekao je Morrison.

“To je krajnje nečuveno i ni po kojim osnovama ne može se opravdati”, rekao je Morrison. “Kineska vlada mora se stidjeti zbog ovog posta. To ih umanjuje u očima svijeta”, rekao je.

Pogoršani odnosi Australije i Kine

Odnosi Australije i Kine pogoršali su se nakon što je Canberra pozvala na međunarodnu istragu o porijeklu pandemije korona virusa.

Ranije ovog mjeseca Kina je iznijela popis pritužbi u pogledu australskih stranih ulaganja, nacionalne sigurnosti i politike ljudskih prava, rekavši da je Canberra trebala ispraviti svoje postupke kako bi obnovila bilateralne odnose sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Australija je zaprijetila otkazom 13-orici pripadnika specijalnih snaga u vezi s nezavisnim izvještajem o navodnom nezakonitom ubijanju u Afganistanu, rekao je vodeći čovjek australske vojske u petak.

Ista poruka, bez lažne fotografije

Zhao je na Twitteru napisao: “Šokirani ubistvima afganistanskih civila i zatvorenika koje su počinili australski vojnici. Snažno osuđujemo takve postupke i pozivamo da preuzmu odgovornost”.

Na njegovom Twitteru nalogu u petak je objavljena ista poruka, ali bez lažne fotografije vojnika i djeteta.

Morrison je rekao da je Australija uspostavila “transparentan i pošten” proces da se istraže optužbe protiv vojnika te da je to ono “što slobodna, demokratska zemlja čini”.

Australija je “strpljivo nastojala” riješiti napetosti u odnosima s Kinom i željela je da ministri izravno razgovaraju, rekao je.

Izvor: Agencije