Australija na pragu nove zabrane pušenja

Australija bi se mogla za još jedan korak približiti potpunoj zabrani prodaje cigareta.

U najmanjoj australskoj državi, Tasmaniji, pojavila se želja da svima rođenima nakon 2000. godine pušenje zauvijek bude zabranjeno, javlja novinar Al Jazeere Andrew Thomas.

Svako dijete će vam reći da pušenje smrdi. Ali to ne sprečava neke da kao tinejdžeri počnu pušiti, kad im oni stariji ponude prvu cigaretu.

U Tasmaniji se sad razmatra zakon koji bi prekinuo lanac pušenja. Prema njemu bi se starosna granica za kupovinu cigareta konstantno podizala, sve dok ne bi dostigla čak i one najstarije.

“Od određenog datuma, jednostavno podižete starosnu granicu kad je mladima dozvoljeno kupovati cigarete, stvarajući tako generaciju za koju ovisnost postaje nemoguća opcija”, pojašnjava ministrica zdravstva Tasmanije Michelle O'Byrne.

Ovaj prijedlog bi se ticao svih koji su rođeni poslije prvog januara 2000. godine. Trenutno je 18 godina dob kad su cigarete legalne,  ali ta bi dob 2018. godine prvo narasla na 19, pa 2019. na 20 i rasla bi svake sljedeće godine.

Izvan dometa

Za današnje dvanaestogodišnjake, kao i za sve generacije poslije njih, cigarete bi uvijek bile izvan dometa.

“Za zdravlje te osobe to bi bilo bolje, ali je nepravedno ako bi braća i sestre, koji su godinu, dvije stariji, smjeli pušiti, a vi ne”, rekla je jedanaestogodišnja Lily Alcock.

Njen vršnjak Jack Smith smatra drugačije: “Mislim da je to dobra ideja, ne dati ljudima izbor, jer bi mogli reći: ‘Sad želim pušiti’, a onda kad ostare, mislit će: ‘Volio bih da nisam pušio.”

Dvanaestogodišnja Stacee Wherret je kazala: “Dok sam odrastala, otac mi je govorio da ne pušim. On je teški pušač i kaže da je to apsolutno odvratno i da bi volio da nikad nije počeo.”

Novi zakon bi, ako bude donesen, samo važio za djecu iz Tasmanije, ali mogao bi se proširiti.

Australske države su među prvima zabranile pušenje na javnim mjestima, a sad je tako širom svijeta.

Zabrana brendiranja

Nedavni propis, kojim se zabranjuje svako brendiranje na pakovanjima cigareta, s pažnjom se prati u inostranstvu i ima utjecajne pristalice.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je izjavio: “Kad Australija nešto učini, cijeli svijet sluša. Ovdje u Americi, a zasigurno u mojoj fondaciji, pratimo šta se dešava u Australiji.”

“Duhanske kompanije su obazrive zbog dešavanja u Australiji. Države vole da kopiraju jedna drugu, baš kao i djeca”, izvijestio je Thomas.

“Skoro je postao kliše reći da, kad bi pušenje bilo izmišljeno danas, nikad ne bi bilo dozvoljeno. Malo pomalo, Australija djeluje retroaktivno. Ako pušenje ikad bude ‘ugašeno’ ovdje, mogla bi to biti ‘iskra’ za sličan pristup širom svijeta”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije