Australija: Majka uhapšena zbog ubistava

Australska policija je saopćila da je uhapsila majku djece čija su beživotna tijela pronađena u kući u gradu Cairns, na sjeveru zemlje.

Kako je navedeno, ona je osumnjičena za ubistva djece. Policija je ranije u petak pronašla tijela osmero djece, uzrasta od 18 mjeseci do 15 godina, koji su preminuli od rana zadobijenih nožem.

Policija je saopćila da je uhapšena 37-godišnja Mersane Warria, koja je majka sedmero ubijene dece, dok je osmo dijete rođaka, prenose australski mediji.

Uhapšena žena je pod policijskim nadzorom u bolnici, gdje je dovezena zbog povreda nakon što je policija pronašla tijela djece.

Inspektor Bruno Asnicar je kazao da forenzičari pokušavaju utvrditi šta se tačno dogodilo u kući.

Policija u Queenslandu je u saopćenju rekla da je ušla u kuću u predgrađu Cairnsa nešto prije podneva nakon što je obaviještena da se u zgradi nalazi žena s teškim ozljedama.

Tamo su prilikom pregleda lokacije našli tijela djece starosti od 18 mjeseci do 15 godina, prenosi Hina.

Asnicar je odbio reći kako su djeca umrla.

“Kako se čini, trenutno nema razloga da se javnost brine zbog ovog slučaja, osim činjenice da je ovo veoma tragičan događaj”, kazao je Asnicar u ranijem obraćanju medijima.

“Situacija je potpuno pod kontrolom. Niko ko nije povezan sa ovim slučajem ne bi trebao biti zabrinuti, i kako budemo napredovali sa istragom, podijelit ćemo rezultate te istrage”, kazao je Asnicar.

Šokantno otkriće

Lisa Thaiday, koja kaže da je rodica ranjene žene, kazala je da je jedan od njenih sinova, 20-godišnji mladić, došao kući i zatekao ubijenu braću i sestre.

“Idem da ga vidim sad, potrebna mu je utjeha”, rekla je Thaiday. “Mi smo velika porodica… Ne mogu da vjerujem da se ovo desilo. Upravo smo saznali za tu jadnu dječicu”.

Ulica je ograđena, a oznaka mjesta zločina će stajati barem do narednog dana, rekao je Asnicar.

Deseci policajaca su došli na mjesto zločina, a lokalno stanovništvo se okupilo ispred policijskih barikada. Neki od njih su i plakali.

“Ovi događaji su veoma potresni za svakoga, a policajci nisu imuni na ovakve stvari. Mi smo ipak ljudska bića”, rekao je Ascinar.

Današnja tragedija je uslijedila nakon što se Australija oporavlja od šoka zbog smrtonosne opsade u sidnejskom kafiću ranije ove sedmice. U ponedjeljak je naoružani napadač upao u kafić u centru grada i uzeo 18 talaca.

Dva taoca i napadač su ubijeni kada je policija upala u kafić 16 sati kasnije, u pokušaju da okončaju talačku krizu.

“Vijesti iz Cairnsa slamaju srce”, kazao je u saopćenju australski premijer Tony Abbott. “Svi roditelji osjećaju veliku bol zbog ovoga što se desilo. Ovo je nezamisliv zločin. Ovo su teška vremena za našu zemlju”.

Novinar Al Jazeere Andrew Thomas je iz Sydneyja javio da je do incidenta došlo u Manoori, siromašnom predgrađu Cairnsa.

Izvor: Al Jazeera i agencije