Australija: Istraga o zlostavljanju djece

Gillard: U ovakvim okolnostima moramo dati nacionalni odgovor putem kraljevskog komiteta (Getty Images)

Australska premijerka Julia Gillard najavila je u ponedjeljak početak javne nacionalne istrage o reakcijama državnih ustanova na brojne tužbe za spolno zlostavljanje djece, nakon niza skandala u koje su bili umiješani katolički svećenici.

Najava dolazi nekoliko dana nakon početka istrage u Novom Južnom Walesu, gdje je jedan policajac optužio vrh Katoličke crkve za prikrivanje svećeničke pedofilije i uništavanje dokaza.

“Utvrđeno je da su zlostavljači premještani sa jednog mjesta na drugo, umjesto da se razotkrije narav krivičnih djela i zločina koje su počinili”, rekla je Gillard novinarima.

Nacionalni odgovor

“Prevelik broj odraslih nije htio pogledati u oči tome zlu, mislim da u ovakvim okolnostima moramo dati nacionalni odgovor putem kraljevskog komiteta”, koji će svoje područje djelovanja proširiti izvan Katoličke crkve, dodala je.

“Taj se komitet neće baviti samo jednom Crkvom”, napomenula je premijerka.

Glavni policijski inspektor Peter Fox, koji tvrdi da posjeduje “nepobitne” dokaze za svoje optužbe, smatra da su “jedan nadbiskup, biskup i svećenik” prikrivali pedofiliju u dolini Hunter, otprilike 170 kilometara sjeverno od Sydneyja.

Nakon tih optužbi, Novi Južni Wales poveo je istragu početkom novembra.

Slična istraga vodi se u državi Victoriji, gdje je Katolička crkva u septembru priznala da su svećenici od 30-ih godina spolno iskorištavali najmanje 620 djece.

Izvor: Agencije