Oglasi

Australci vratili više od 50.000 komada nelegalnog oružja

Australija posjeduje jedan od najjačih zakona kontrole oružja, ali nelegalno oružje predstavlja opasnost za stanovništvo, rekao je premijer Malcolm Turnbull.
Procjenjuje se da je na australijskim ulicama najmanje 260.000 komada nelegalnog oružjaEPA

Više od 50.000 komada vatrenog oružja vraćeno je u Australiji, u okviru amnestije kojom se dopuštalo njihovim vlasnicima da ih vrate bez progona, objavile su vlasti.

Tromjesečna kampanja bila je prva vođena u cijeloj zemlji nakon masovnog ubojstva 35 osoba, koje se dogodilo 1996. godine u Tasmaniji.

Operacija je završena proteklog vikenda, nešto prije ubojstva 58 osoba u Las Vegasu koji je počinio 64-godišnji umirovljenik što je ponovno pokrenulo raspravu o kontroli oružja.

Australski premijer Malcolm Turnbull izrazio je zadovoljstvo "izvanrednim odgovorom" na kampanju vraćanja oružja.

Kazne i do 14 godina zatvora

"Australija posjeduje jedan od najjačih zakona kontrole oružja, ali nelegalno oružje predstavlja opasnost za stanovništvo. Zahvaljujući toj amnestiji trenutno je 50.000 komada vatrenog oružja manje na ulicama", rekao je premijer Turnbull.

Prije pokretanja operacije, Vlada je procijenila broj nelegalnog oružja u opticaju na 260.000 komada.

Amnestijom je omogućeno ljudima da vrate ilegalno ili neželjeno oružje bez pitanja.

Nezakonito posjedovanje vatrenog oružja podliježe kazni od 185.000 eura ili 14 godina zatvora.

Cilj amnestije borba je protiv terorizma i pucnjave među oružanim bandama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.