Australci vjeruju da je locirana crna kutija

Avioni i brodovi pretražuju dva velika područja za mogućim plutajućim ostacima koji se mogu povezati sa padom aviona Malaysia Airlinesa (EPA)

Australski premijer Tony Abbott rekao je u petak kako su istražitelji uvjereni da znaju položaj crne kutije malezijskog aviona koji je nestao u južnom dijelu Indijskog okeana 8. marta.

Australija koordinira međunarodnu potragu koja se vodi na jugu Indijskog okeana kako bi se našla olupina nestalog Boeinga 777 Malaysia Airlinesa s leta MH370, prenosi Hina.

“Iznimno smo smanjili opseg potrage i uvjereni smo u činjenicu da signali koje smo detektirali dolaze iz crne kutije”, rekao je Abbott u Šangaju.

“Došli smo do trenutka kada signal, onaj za koji vjerujemo da dolazi iz crne kutije, počinje slabiti”, podsjetio je Abbott.

“Nadamo se da ćemo dobiti što je više moguće informacija prije nego što se definitivno ugasi signal”, dodao je.

Posljednji razvoj događaja daje vjerodostojnost za prethodna četiri signala koje je registrirao lokator signala američke mornarice privezan za australski brod “Ocean Shield”.

Misteriozni nestanak leta MH370 Malaysia Airlinesa doveo je do najskuplje pretrage i operacije spašavanja u avionskoj historiji.

Snimanje podataka

Crne kutije snimaju podatke iz kokpita i mogu ponuditi odgovore o tome šta se dogodilo sa avionom, koji je prevozio 227 putnika i 12 članova posade, kada je nestao 8. marta i skrenuo hiljade kilometara sa svoje predviđene rute.

Avioni i brodovi pretražuju dva velika područja, udaljena blizu 2.390 kilometara sjeverozapadno od Pertha, za mogućim plutajućim ostacima koji se mogu povezati sa padom aviona.

Ali je mnogo manja zona pretrage, veličine samo 600 kvadratnih kilometara, udaljena blizu 1.670 kilometara sjeverozapadno od Pertha, dala novi optimizam.

Manja zona je u blizini mjesta gdje je “Ocean Shield” uhvatio zvučne signale i gdje su u srijedu u vodu bačene desetine radiohidroakustičnih plovaka koji emitiraju podatke avionima.

Stručnjaci kažu da je proces razdvajanja signala od kakofonije pozadinskih zvukova u moru, spor i mukotrpan posao.

Autonomno podvodno vozilo nazvano Bluefin-21 nalazi se na palubi australskog broda i može biti porinuto u more da potraži olupinu na morskom dnu kada konačna zona potrage bude identificirana.

Izvor: Agencije