Australci uzgojili korona virus kako bi razvili vakcinu

Institut Doherty objavio je da je uzgojio novi korona virus u kulturi ćelija na osnovu uzorka iz jednog pacijenta (EPA)

Naučnici u Australiji uspješno su replicirali smrtonosni korona virus iz kineskog grada Wuhana i naveli da bi to otkriće moglo “promijeniti igru” u borbi protiv smrtonosne bolesti koja je dosad pogodila gotovo 6.000 osoba, javlja agencija AFP.

Istovremeno, Reuters javlja da Rusija i Kina zajedno rade na antivirusu.

Institut Doherty iz Melbournea objavio je da je uzgojio novi korona virus u kulturi ćelija na osnovu uzorka iz jednog pacijenta.

To je prvi put da je virus repliciran izvan Kine, ističe AFP.

Tajnost iz vremena SARS-a

“Posjedovanje pravog virusa znači posjedovanje sposobnosti da se zapravo provjere i potvrde sve metode testiranja i uporede njihove osjetljivosti i posebnosti. Ovo će promijeniti igru u dijagnosticiranju”, naveo je šef laboratorije za identifikaciju virusa.

Iz AFP-a navode kako je Kina brzo napravila sekvence genoma korona virusa i objavila ih javnosti kako bi omogućila svjetskim naučnicima da razviju dijagnostičke alate, te za to dobila pohvale javnosti za svoje napore, što se nije dogodilo tokom tajnosti i nedjelovanja tokom epidemije SARS-a 2002. i 2003.

Međutim, Kina nije podijelila sam virus sa svjetskom laboratorijama, što će s druge strane Australci uraditi preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), premda je WHO objavio da je Peking pristao dozvoliti timu međunarodnih stručnjaka da dođe u državu i radi s kineskim kolegama.

Saradnja s Rusima

Danas je ruski konzulat u kineskom gradu Guangzhouu objavio da Rusija i Kina zajednički rade na razvoju vakcine protiv korona virusa i da je Peking predao genom virusa Moskvi.

“Ruski i kineski eksperti počeli su razvijati vakcinu”, navodi se u saopćenju na zvaničnom sajtu konzulata, prenosi Reuters, koji dodaje da dosad u Rusiji nije potvrđen nijedan slučaj korona virusa.

Gotovo 6.000 osoba dosad je oboljelo zbog korona virusa, najmanje 132 su preminule, dok je više od 56 miliona ljudi blokirano u brojnim kineskim gradovima.

Izvor: Agencije