Audiju kazna od 800 miliona eura zbog manipulacija na dizelašima

Ovime je okončan prekršajni postupak protiv automobilske kompanije iz Ingolstadta, ali ne i kazneni postupak protiv nekoliko osoba umiješanih u aferu (AP)

Državno tužilaštvo u njemačkom gradu Minhenu odredilo je novčanu kaznu u visini od 800 miliona eura koju će automobilska kompanija Audi platiti zbog kršenja zakona vezanog uz manipuliranje ispušnim plinovima u dizelskim motorima svojih automobila, objavio je u utorak koncern Volkswagen.

„Audi prihvaća odgovornost i spreman je platiti kaznu“, saopćeno je iz koncerna u čijem sklopu se nalazi Audi.

Državno tužilaštvo je kaznu odredilo zbog iznošenja lažnih podataka u vezi sa ispušnim plinovima kod automobila na dizelski pogon tj. zbog „odstupanja od navedenih specifikacija“.

Ovime je okončan prekršajni postupak protiv automobilske kompanije iz Ingolstadta, ali ne i kazneni postupak protiv nekoliko osoba umiješanih u aferu oko manipuliranja podacima o količini štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Ranija kazna

Predmet istrage su bili motori na dizelski pogon koji je razvio Volkswagen i u koje je bio ugrađen softver koji je trebao prikazati niži nivo štetnih tvari u ispušnim plinovima.

Koncern Volkswagen je prošlog ljeta već platio milijardu eura kazne zbog slične manipulacije oko ispušnih plinova odnosno štetnih tvari u vozilima marke Volkswagen.

Odmah nakon objavljivanje visine kazne Audi je, kako je saopćeno, „osjetno“ smanjio financijsku prognozu za tekuću godinu.

Izvor: Agencije