Atletski savez Grčke zamrznuo aktivnosti

Samo osam godina nakon održavanja OI u Atini, vlada Grčke je prepolovila izdvajanja za pripreme najboljih atletičara (EPA)

Atletska federacija Grčke (SEGAS) obustavila je sve svoje operacije u znak protesta na stalna umanjenja novca koja dobija od države, objavio je izvršni odbor ove organizacije u srijedu.

Nakon sastanka generalne skupštine SEGAS-a, odbor je saopćio kako će zaustaviti svoj rad „do daljnjeg“, te pozvao državu da revidira svoj finansijski stav prema federaciji nakon smanjenja izdavanja za atletiku u 2011. i 2012. godini.

Nakon samo osam godina od održavanja Olimpijskih igara u Atini, vlada Grčke je već prepolovila novčana izdvajanja za pripreme najboljih atletičara države koji se spremaju za ovogodišnje OI u Londonu.

„Federacija, po ovlaštenju generalne skupštine, jednoglasno je odlučila da suspendira sve sportske aktivnosti dok vlada ne provjeri odluke o nepoštenim i selektivnim rezovima u finansiranju organizacije u 2011. i 2012.“, navodi se u saopćenju SEGAS-a.

„Federacija poziva državne sportske organe, naročito ministra kulture Pavlosa Geroulanosa, da intervenira kako bi spriječio ekonomski kolaps i raspad strukture grčke atletike. SEGAS će biti spreman da ponovo razmotri svoj stav u narednim danima, u skladu sa napretkom ka rješenju ovog problema“.

Donacije IOC-a

Ova odluka znači da se u Grčkoj neće održati regionalna, ni državna takmičenja, te da su sredstva za sportiste i trenere blokirana.

SEGAS je napravio sličan potez u decembru, kada je suspendirao svoje aktivnosti na 15 dana kao znak upozorenja vlastima Grčke, od koje su se tražile garancije da će dobiti više novca.

Grčka atletika je osjetila ekonomsku krizu više nego bilo koji drugi sport zbog svoje zavisnosti od državnog finansiranja.

Takmičari i takmičarke koji su se nadali plasmanu na OI u Londonu primorani su se oslanjati na donacije programa solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC), nakon prvobitnih rezova budžeta krajem prošle godine.

Zatim je u januaru uslijedila objava da će se budžet za sport smanjiti za 33 posto u odnosu na 2011. godinu, a povrh toga, odluka vlade da povuče 190 miliona eura iz fonda za smještaj takmičara tokom Mediteranskih igara, okončana je poniženjem.

Igre, koje su trebale biti održane 2013. godine u Volosu i Larisi, oduzete su Grčkoj i dodijeljene turskom obalnom gradu Mersinu.

Izvor: Agencije