Atina traži od NATO-a da pojača patrole u Egejskom moru

Mitsotakis je razgovorao s NATO-ovim generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom (EPA)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zatražio je od NATO-a da pojača patrole u Egejskom moru nakon prijetnje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će u Evropu pustiti više od tri miliona migranata, prenosi Hina.

Mitsotakis, koji je u Atini netom bio završio razgovor s NATO-ovim generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, rekao je novinarima da će na idućem sastanku Sjevernoatlantskog saveza na vrhu, koji se u decembru održava u Londonu, zatražiti od potonjeg i od zemalja članica da “pojačaju prisutnost u Egejskome moru s više brodova”.

Zauzeo se za “proširenje NATO-ove misije na jugu Egejskog mora kako bi se pokrio golem prostor kojim ide grčka morska granica”.

Generalni sekretar NATO-a, koji je bio u njegovu društvu, obećao je da će i ubuduće tražiti od zemalja članica da “osiguraju više brodova”, ali je dodao da su NATO-ove patrole ovlaštene za “slanje informacija a ne za zaustavljanje brodova” s migrantima.

Pritisak na Grčku raste

“Svaka promjena tog mandata zahtijeva konsenzus svih zemalja članica saveza, među kojima je i Turska”, dodao je.

Grčka je zabrinuta zbog prijetnje turskog predsjednika da će u Evropu “poslati 3,6 miliona migranata”, kao odgovor na evropsku kritiku zbog turske ofanzive koja je u toku na sjeveroistoku Sirije.

Pritisak na Grčku neprestano raste: prvi put nakon ugovora koji su EU i Turska potpisali u martu 2016. ta je zemlja opet postala glavno mjesto za ulazak migranata u Evropu, pošto je u septembru zabilježeno više od 10.000 dolazaka.

Grčka na svojoj teritoriji ima 70.000 migranata, od kojih je gotovo 30.000 na pet otoka u Egejskom moru blizu Turske.

Grčka je na “liniji fronta”, priznao je Stoltenberg, te dodao: “Imamo još posla”. No istakao je da je broj dolazaka migranata u padu nakon ugovora EU-a i Ankare.

Izvor: Agencije