Astronomi otkrili kometu bez repa

Kometa 'Manx' je bila tamna i bez repa kada je primijećena (Reuters)

Astronomi su otkrili komet bez repa, prvi takve vrste, čiji bi sastav mogao dati uvid u pitanja o formiranju i evoluciji Sunčeva sustava, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Science Advances.

Komet C/2014 S3, nazvan “Manx”, po vrsti mačaka koje nemaju rep, sastavljen je od stjenovitog materijala koji se može naći nedaleko od Zemlje.

Većina drugih kometa sastoji se od leda i drugih smrznutih spojeva i formirana je u najudaljenijem dijelu Sunčeva sustava.

Znanstvenici vjeruju da je otkriveni komet formiran u istoj regiji kao i Zemlja, a zatim je izbačen u stražnji dio Sunčeva sustava zbog gravitacijske interakcije planeta.

Sada pokušavaju saznati koliko još ima takvih kometa, što bi pomoglo u nalaženju odgovora na pitanje kako i kada je točno Sunčev sustav zauzeo svoju sadašnju konfiguraciju.

Umjesto leda, sadrži stijene

“Ovisno o tome koliko ćemo ih pronaći, saznat ćemo jesu li se ogromni planeti kretali diljem Sunčeva sustava kada su bili mladi, ili su tiho rasli bez previše kretanja”, kazao je jedan od autora istraživanja Olivier Hainaut, astronom Europskog južnog opservatorija u Njemačkoj.

Novi komet otkriven je 2014. godine pomoću teleskopa Pan-STARRS.

Kometi, koji dolaze iz iste regije iz koje potječe “Manx”, obično oblikuju sjajne repove dok se približavaju Suncu, što je rezultat otapanja leda od kojeg su građeni.

Međutim, “Manx” je bio taman i bez repa kada je primijećen.

Kasnije analize su pokazale da, umjesto leda, sadrži materijal sličan stjenovitim asteroidima koji se nalaze u pojasu između Marsa i Jupitera.

Izvor: Agencije