Astronomi iz regiona na Fruškoj Gori

Već 15 godina ljubitelji astronomije iz cijelog regiona okupljaju se u astronomskom kampu Letenka na Fruškoj Gori. To je prilika za posmatranje nebeskih tijela i razgovore o dostignućima u istraživanju svemira.

Kamp okuplja naučnike, astronome amatere, ali i veliki broj mladih koji vole nauku.

Ima li života jos negdje, kako protiču planetarne misije, šta smo nedavno saznali o Plutonu – to su teme o kojima se neprestano razgovara.

“Odlična atmosfera, ljudi odlični, dolazi puno profesora i može svašta da se nauči na svakodnevnim predavanjima”, kaže učenica Jelena Dragović.

“Osim toga što upoznajemo nove ljude, upoznajemo se sa novim trendovima u astronautici i prirodnim naukama uopšte”, dodaje astronom amater Jaroslav Grnja.

Nekadašnji vojni muzičar Stevan Marinković u penziji je trombon zamijenio teleskopom.

“Već devet godina dolazim ovde na Letenku. Aktivan sam učesnik, očaran sam svim onim što se dešava. Druženje je izuzetno”, priznaje Marinković.

Kamperima je na raspolaganju i improvizovana knjižara sa isključivo naučno-popularnim naslovima.

“Ovde dolaze skromni ljudi, oni koji vole nečim da se bave. Vole nauku i vole nešto da znaju, ljubopitljivi su i znatiželjni, a to je najinteligentniji deo, studenti i onda se malo provučemo i mi stariji”, objašnjava Aleksandar Zorkić, organizator kampa.

Osim razgovora o nauci, ovo je prilika i za razmjenu iskustava o astronomskoj opremi.

“Sa prvim sumrakom livada u kampu Letenka polako postaje centar zbivanja i noć će okupiti sve učesnike kampa”, javlja Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Traže se galaksije, zvezdana jata, magline. Astrofotografi podešavaju koordinate, a onda počinju trenuci i doživljaji zbog kojih se na Letenku najviše i dolazi.

“Kad kroz teleskop vidiš milion, to te potpuno promeni. Sva tvoja shvatanja koja si imao na jedan način prebacuje na neku drugu dimenziju. Shvatiš da je ta zvezda svaka nečije sunce, a ja znam samo za jednu”, priča astrofotograf Goran Vukajlović.

Jedino pravilo je očuvati mrak i prepustiti se nebeskim daljinama.

Izvor: Al Jazeera