Astronauti se vratili sa Međunarodne svemirske stanice

Astronauti su na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveli preko šest mjeseci (EPA)

Troje astronauta u četvrtak su se uspješno vratili na Zemlju nakon što su više od šest mjeseci proveli na Međunarodnoj svemirskoj stanici, prenosi Anadolija.

Ruska kapsula Sojuz sa Amerikankom Serenom Aunon-Chancellor iz NASA-e, Rusom Sergejom Prokopjevom i Nijemcem Alexanderom Gerstom iz Evropske svemirske agencije (ESA) sletjela je na stepe prekrivene snijegom u Kazahstanu, 140 kilometara od grada Džezkazan.

Zemlju su dotakli u 11:02 sati po lokalnom vremenu, minut prije nego što je bilo planirano.

Posada je radio vezom javila da se osjeća dobro. Ruski spasilački timovi sa helikopterima i terenskim vozilima stigli su na lokaciju kako bi astronautima pomogli da izađu iz kapsule.

Rekord Evropske agencije

Trio je u svemiru proveo 197 dana. Za Aunon-Chancellor i Prokopjeva to je bila prva misija, dok je Grestu bio drugi let. Ukupno je u orbiti proveo 362 dana, čime je postavio rekord ESA-e.

Spasilačke ekipe pomogle su posadi da izađe iz kapsule i sprovele inicijalni ljekarski pregled. Astronauti će biti odvedeni u Džezkazan, gdje će im biti upriličena kratka ceremonija dobrodošlice, nakon čega će odletjeti za svoje zemlje, gdje ih očekuje detaljan ljekarski pregled.

Amerikanka Anne McClain, Rus Oleg Kononenko i Kanađanin David Saint-Jacques, koji su na Međunarodno svemirsku stanicu stigli ranije ovog mjeseca, trebali bi u orbiti ostati do juna sljedeće godine.

Izvor: Agencije