Astronauti se vratili na Zemlju s loptom za Svjetsko nogometno prvenstvo

Scott Tingle i Norishige Kanai će sada otputovati u Houston, u Sjedinjenim Državama gdje će obaviti ljekarske pretrage (EPA)

Rus, Japanac i Amerikanac napustili su Međunarodnu svemirsku stanicu i vratili se na Zemlju s nogometnom loptom kojom će se igrati prva utakmica na Svjetskom prvenstvu sredinom juna u Moskvi, objavila je ruska svemirska agencija.

Anton Škaplerov, Scott Tingle i Norishige Kanai sletjeli su u kapsuli Sojuz MS-07 blizu grada Jezkazgana, u kazahstanskoj stepi, pošto su 168 dana proveli u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Na videosnimci koju je Roskosmos izravno prenosio vidi se kapsula koja se prizemljuje i kozmonaut Anton Škaplerov kako prvi izlazi iz nje dok ga dočekuje osoblje na tlu.

“Pomalo smo umorni, ali i sretni zbog onoga što smo učinili i što smo se vratili na Zemlju”, rekao je.

Adidas lopta

Scott Tingle i Norishige Kanai će sada otputovati u Houston, u Sjedinjenim Državama gdje će obaviti ljekarske pretrage.

Na videosnimci koju je Roskosmos objavio u četvrtak moglo se vidjeti Škaplerova i njegova kolegu Olega Aremijeva kako se u ISS-u dobacuju nogometnom loptom Adidas Telstar 18.

Kako navodi ruska agencija TASS, tom će se loptom igrati utakmica na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva 14. juna u Moskvi, premda FIFA nije potvrdila tu informaciju.

Izvor: Agencije