Astronauti sa ISS-a se vratili na Zemlju

Tri nova člana posade orbitalne stanice trebala bi stići u orbitu u julu (EPA)

Troje članova posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) u četvrtak se vratilo na Zemlju, pošto su morali ostati u orbiti mjesec dana duže zbog nedavnih neuspjeha ruskog svemirskog sektora.

No, zahvaljujući jednomjesečnom „kašnjenju“ Italijanka Samantha Cristoforetti, postala je žena koja je najduže boravila u svemiru u jednoj misiji, pošto je u orbiti provela 200 dana ili pet dana više nego Sunita Williams 2007. godine, objavila je Europska svemirska agencija.

Brod Sojuz s posadom odvojio se od stanice i prizemljio u Kazahstanu u 15:44 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Nesreća broda Progres

Povratak troje astronauta – Rusa Antona Škapljerova, Amerikanca Terryja Virtsa i Italijanke Samanthe Cristoforetti – bio je predviđen 12. maja, ali se morao odgoditi za mjesec dana zbog nesreće teretnog broda Progres koji se 8. maja raspao u atmosferi pošto su ruski operateri izgubili kontrolu nad njim.

Posljednji u nizu problema bio je slučajno uključenje motora Sojuza u srijedu, zbog čega je orbita ISS-a bila donekle izmijenjena uoči polaska troje astronauta, ali ga nije ugrozilo.

Slijedeći let na ISS s posadom koju će činiti Rus Oleg Kononjenko, Japanac Kimiya Yui i Amerikanac Kjell Lindgrend – poletjet će s kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu, između 23. i 25. jula.

Izvor: Agencije