Astrofizičari objavili najveću 3D kartu svemira

Naučnici su izveli najpreciznija historijska mjeranja u najširem rasponu kosmičkog vremena (Screenshot)

Astrofizičari su u ponedjeljak objavili najveću 3D kartu svemira, rezultat analize više od četiri miliona galaksija i izuzetno sjajnih, energijom bogatih kvazara.

Napori stotina naučnika iz 30 institucija širom svijeta rezultirali su “zaokruženom pričom o širenju svemira”, kaže Will Percival sa Univerziteta Waterloo u kanadskom Ontariju.

U okviru projekta pokrenutog prije više od dva desetljeća, naučnici su izveli “najpreciznija historijska mjeranja u najširem rasponu kosmičkog vremena”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Karta se oslanja na najnovija zapažanja sabrana u okviru Sloan Digital Sky Survey (SDSS), a podaci objedinjeni u istraživanju eBOSS su prikupljeni optičkim teleskopom u New Mexicu u proteklih šest godina.

Početak svemira nakon Velikog praska relativno je dobro poznat, zahvaljujući opsežnim teorijskim modelima i posmatranju pozadine kosmičkih kratkih valova, elektromagnetskih zračenja mladih galaksija.

Saznanje o širenju svemira

Studije galaksija i daljinskih mjerenja pridonijele su boljem razumijevanju širenja svemira tokom milijardi godina.

Kyle Dawson sa Univerziteta Utah, koji je objavio kartu, kaže da su se naučnici bavili “zabrinjavajućim jazom u sredini 11 milijardi godina”.

Astrofizičar Jean-Paul Kneib sa švicarskog instituta za tehnologiju u Lausanneu, koji je 2012. pokrenuo eBOSS, rekao je da je cilj bio stvoriti “najkompletniju 3D kartu svemira kroz čitav život svemira”.

Karta pokazuje elemente materije i praznine koje preciznije definiraju strukturu svemira od njegovih početaka, kad je bio star “samo” 380.000 godina.

Astrofizičari godinama znaju da se svemir širi, no nisu uspijevali mjeriti tempo širenja s preciznošću.

Izvor: Agencije