AstraZeneca produžila ugovor sa proizvođačem vakcine

AstraZenecina potencijalna vakcina protiv COVID-a 19 ušla je u kasnu fazu testiranja u SAD-u (EPA)

Farmaceutska kompanija AstraZeneca produžila je postojeći ugovor s firmom Oxford Biomedica, zaduženom za masovnu proizvodnju njene potencijalne vakcine protiv COVID-19.

Oxford Biomedica, koja se bavi genskom i ćelijskom terapeutikom, saopćila je da će od AstraZenece unaprijed primiti 15 miliona funti (oko 12 miliona eura) na ime rezervacije proizvodnih kapaciteta, kao i da bi prema novom ugovoru, zaključenom na 18 mjeseci, do kraja 2021. godine mogla dobiti još 35 miliona funti i naknade za druge troškove, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Poizvodnja velikog obima’

AstraZeneca i Oxford Biomedica su partnerstvo s ciljem proizvodnje vakcine sklopile u maju, a novi sporazum bi po isteku mogao biti produžen za još godinu i po.

AstraZenecina potencijalna vakcina protiv COVID-19 ušla je u kasnu fazu testiranja u SAD-u, a kompanija namjerava da širom svijeta ukupno budu proizvedene tri milijarde doza.

Oxford Biomedica navodi da je ugovor sklopljen u cilju “komercijalne proizvodnje velikog obima”, ne precizirajući koliko doza vakcine bi trebala proizvesti.

Izvor: Agencije