AstraZeneca nastavlja s kliničkim ispitivanjem vakcine za COVID-19

Ispitivanja na vakcini bila privremeno obustavljena (Arhiva)

Klinička ispitivanja vakcine za korona virus koja u saradnji sa univerzitetom Oxford provodi tvrtka AstraZeneca, nastavljena su, nakon što je britansko Medicinsko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) potvrdilo da su ona sigurna, objavila je tvrtka, prenosi Hina.

Ispitivanja eksperimentalne vakcine u kasnoj fazi, jednog od najnaprednijih među brojnim kandidatima na čijem se razvoju radi, privremeno su prekinuta ove sedmice pošto se jedan od sudionika u britanskoj skupini ispitanika razbolio.  

S Oxforda su prvobitno objavili da se volonter neobjašnjivo razbolio, a kasnije su još dodali da je riječ o upalnim promjenama kralježničke moždine zbog koje je privremeno prekinuta treća faza ispitivanja jednog od favorita za vakcinu protiv korona virusa. 

Privremeno obustavljeno vakcinisanje

“Zbog standardnog postupka pregleda pacijenta privremeno je obustavljeno vakcinisanja volontera da bi nezavisni odbori i međunarodni regulatori mogli ponovno proučiti sve sigurnosne parametre”, objavili su iz tvrtke AstraZenece.

“Nezavisni odbor Ujedinjenog Kraljevstva zaključio je svoju istragu te MHRA-u preporučio da se ispitivanja u Velikoj Britaniji mogu sa sigurnošću nastaviti.”

U saopćenju tvrtke stoji da u ovom trenutku ne može objaviti medicinske i farmaceutske pojedinosti o slučaju.

“Svi sudionici ispitivanja na vrijeme će dobiti relevantne informacije koje će biti objavljene i u globalnim kliničkim registrima u skladu s regulatornim standardima.”

Izvor: Agencije