Astra: Djeca čine gotovo 60 posto žrtava trgovine ljudima

Astra se zalaže i za povećanje zatvorskih kazni za okrivljene (Reuters)

Djeca čine gotovo 60 posto žrtava trgovine ljudima koje su izložene seksualnoj eksploataciji, saopšteno je danas iz nevladine organizacije Astra, koja se bavi problemom trgovine ljudima.

Na konferenciji za novinare direktorica Astre Marija Andjelković rekla je da su žene i djevojčice zastupljene u više od 85 posto slučajeva u kojima su žrtve seksualne eksploatacije, prenosi Beta.

“Iako se mnoge vladine i nevladine organizacije bave ovim problemom, trgovina ljudima u svijetu se ne smanjuje. Astra je za ovih 20 godina postojanja putem SOS poziva za podršku žrtava trgovine ljudima, primila 45.000 poziva, i pomogla više od 540 žrtava”, rekla je Andjelković.

Iz Astre su rekli da je izvršen napredak u odnosu na protekle godine u trajanju sudskih postupaka, odnosno da je trajanje rada samih sudskih postupaka smanjen.

U cilju pomoći žrtvama trgovine, ova organizacija je napravila priručnik “Pravda za žrtve trgovine ljudima – Praktikum za sudije i tužioce”, u kojem se nalaze i sugestije šta je potrebno izmijeniti u zakonu.

Postrožiti kaznenu politiku

Advokatica Tanja Drobnjak rekla je da treba zabraniti mogućnost da osobe koje imaju status “posebno osjetljivih lica” i maloljetne osobe budu saslušavane u sudnici u prisustvu okrivljenog.

“Treba napraviti izdvojene prostorije i čekaonice u kojima će se voditi razgovori sa žrtvama”, rekla je ona i dodala da će tako žrtve biti slobodnije za razgovor.

Ona je rekla da se Astra zalaže i za povećanje zatvorskih kazni za okrivljene, jer su one u prosjeku od pet do 20 godina, a “u 70 posto presuda, okrivljeni je dobio od tri do pet godina”.

Član Astre, profesor na Kriminalističko-policijskom Univerzitetu Milan Žarković rekao je “nije pravično” da kazna za krivično djelo koje se nanosi deci bude najmanje pet godina i da taj minimum treba povećati na osam godina.

Sudija Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragičević Dičić rekla je da je trgovina ljudima “krivično djelo protiv čovječnosti” i da će Astra nastaviti da radi na pomoći žrtvama.

Izvor: Agencije