Asselborn: Mađarsku treba isključiti iz EU-a

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn je izjavio da bi Mađarska trebala biti isključena iz Europske unije, dotaknuvši se pitanja migracijske politike u toj zemlji i najavljenog referenduma o izbjegličkim kvotama.

“Oni koji – poput Mađarske – grade ograde protiv izbjeglica koji bježe od rata ili krše slobodu tiska ili pravosudnu neovisnost trebali bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a”, kazao je Asselborn za njemački list Die Welt.

Steinmeier: Bez pokazivanja vrata

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio da ne dijeli mišljenje svog kolege iz Luksemburga.
‘To nije usuglašena pozicija u Europi. Mogu razumjeti, kada promatramo Mađarsku, da neki u Europi postaju nestrpljivi. Ipak, moj osobni pristup nije da nekoj europskoj članici pokažemo vrata’.

On kaže da je to jedini način očuvanja kohezije i vrijednosti bloka.

‘Nije daleko od pucanja na izbjeglice’

“Ograda koju Mađarska gradi kako bi odbila izbjeglice sve je dulja, viša i opasnija. Mađarska nije daleko od toga da objavi da je dopušteno otvoriti vatru na izbjeglice”, tvrdi Asselborn, kako prenosi Hina.

Mađarska ne bi imala šanse priključiti se EU-u da danas podnosi zahtjev, smatra dugogodišnji luksemburški političar.

Mađarska je postala članica Unije 2004. godine.

Njezin premijer Viktor Orban posljednjih se godina redovito svađa s Unijom oko brojnih pitanja, od migracija do Vladinih reformi.

Budimpešta ima namjeru održati referendum 2. listopada o europskoj odluci o kvotama, odnosno o raspodjeli migranata po zemljama Unije.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je opaske Jeana Asselborna.

Szijjarto mu je odgovorio da “patronizira” i da je “frustriran” te da je predugo izoliran od drugih političara da bi ga se shvatilo ozbiljno, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Szijjarto se osvrnuo i na nadolazeći referendum 2. listopada o raspodjeli migranata po članicama Unije, istaknuvši kako će mađarski birači imati mogućnost pokazati “s kim žele živjeti, a s kim ne”.

Kurz: Asselborn ne pridonosi zajedništvu 

Birači će 2. listopada odlučivati o “ilegalnim migracijama, bruxelleskom sustavu kvota, te o ličnostima poput Asselborna”, zaključio je Szijjarto. 

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurz kritizirao je izjavu luksemburškog šefa diplomacije i poručio da ne podržava takvu izjavu.

U EU, prema njegovim riječima, mora biti moguće “žustro raspravljati”, ali jednom partneru preko medija poručiti da ga više ne želi u EU-u ne doprinosi zajedništvu, prenosi Tanjug.

“Mađarska je europska država, članica EU-a i austrijski susjed. Neophodno je poštovanje kako se ne bi ugrozio mirovni projekt Europa“, naglasio je Kurz.

Izvor: Al Jazeera i agencije