Oglasi

Asselborn: Austrija nije dobar primjer raspodjele izbjeglica

Predsjedavajuća Evropske unije bi, prema riječima luksemburškog šefa diplomatije, mogla barem primiti izbjeglice koje su došle preko mora.
Jean Asselborn se ponovo izjasnio za obavezujuću raspodjelu izbjeglica u EvropiEPA

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn je oštro kritizirao Austriju, kao predsjedavajuću Evropske unije, zbog odnosa prema izbjeglicama.

"Nije dobar primjer ako ste kao predsjedavajući među onim zemljama koje podržavaju Italiju kod najnovije raspodjele izbjeglica", rekao je on.

Austrija bi, prema njegovim riječima, mogla barem primiti izbjeglice koje su došle preko mora.

Za obavezujuću raspodjelu izbjeglica

On se izjasnio, ponovo, za obavezujuću raspodjelu izbjeglica u Evropi.

Evropska unija je dospjela do veoma teške tačke, naglasio je Asselborn, dodajući da predsjedavajući, koja god zemlja to bila, mora po pitanju solidarnosti i vladavine prava dati sve od sebe što ima, a ne da prijedlozima "vojne operacije na sjeveru Afrike" minira rješenje.

U trenutku kada se Malta i Italija spore oko prihvata izbjeglica spašenih sa mora, austrijski kancelar Sebastian Kurz apelirao je da se ne dozvoli da brodovi s migrantima dospiju u Evropu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.