Assange se žali da ne može pratiti sudski postupak

Julian Assange
Advokati tvrde da 48-godišnji australski državljanin i zviždač neće dobiti pošteno suđenje u SAD-u (EPA)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange požalio se da ne može pratiti saslušanja o izručenju SAD-u, dok su njegovi odvjetnici dokazivali da ga Velika Britanija ne bi trebala izručiti jer su optužbe protiv njega politički motivirane, javlja Reuters.

Trećeg dana saslušanja na sudu u Londonu, on je rekao da iz svoje klupe teško može čuti što se događa u sudnici i zatražio da sjedi sa svojim odvjetnicima.

“U ovome sudjelujem kao da gledam Wimbledon”, kazao je sucu, prenosi Hina.

“Ne mogu komunicirati sa svojim odvjetnicima i pitati ih za neka pojašnjenja”, dodao je Assange.

Zahtjev za premještaj

Naveo je da s braniteljima ne može razgovarati ni privatno, jer je klupa ozvučena i u sudnici se nalaze neimenovani dužnosnici američkog veleposlanstva.

Assangeovi odvjetnici će u četvrtak podnijeti službeni zahtjev da ga se premjesti iz klupe za optuženike, nakon što je sutkinja Vanessa Baraitser rekla da je upitno bi li on tehnički i dalje bio u pritvoru ako sjedi na nekom drugom mjestu.

Pojasnila je da većina optuženika normalno sjedi u klupi i da ne može raditi iznimke, ali je od Assangeovih odvjetnika ipak zatražila da podnesu službeni zahtjev.

Traže da ga lisicama privežu za policajca

James Lewis, predstavnik američke vlade, rekao je da se ne protivi da Assange sjedi drugdje u sudnici ako bude lisicama privezan za sudskog policajca.

SAD je prošle godine od Velike Britanije zatražio izručenje Assangea nakon što mu je ukinut azil u ekvadorskom veleposlanstvu.

Ondje je proveo sedam godina i nastojao izbjeći izručenje u Švedsku zbog optužbi za silovanje, koje su u međuvremenu odbačene.

Lewis je rekao je da Assange treba biti izručen u SAD kako bi mu se sudilo zbog hakiranja i širenja informacija koje su ugrozile živote novinara, disidenata i drugih u Iranu, Iraku i Afganistanu. 

Bojazan od nepoštenog suđenja

Protivi se izručenju u Sjedinjene Američke Države i zajedno sa svojim odvjetnicima i pristašama pozvao je Veliku Britaniju da ga oslobodi.

Odvjetnici tvrde da taj 48-godišnji australski državljanin i zviždač neće dobiti pošteno suđenje u SAD-u te da bi mu, bude li osuđen, mogla biti izrečena zatvorska kazna do 175 godina.

Assange je postao slavan početkom prošlog desetljeća kad je WikiLeaks objavio povjerljivu vojnu snimku napada američkog helikoptera Apache u Bagdadu 2007. godine, pri čemu je ubijeno desetak ljudi, među njima i dva zaposlenika novinske agencije Reuters.

Njegova organizacija kasnije je ponovno razbjesnila Washington objavama tisuća vojnih dokumenata i diplomatskih bilješki.

Izvor: Agencije